Tietoturva

Uusi haittaohjelmavillitys näkyy ja tuntuu Suomessakin

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Kryptolouhijat eli kryptovaluuttoja luovat ja prosessoritehoa syövät haitakkeet yleistyvät nopeasti Suomessa ja maailmalla.
Maailman viidestä yleisimmästä haittaohjelmasta tällä hetkellä kolme on kryptolouhijoita eli virtuaalista rahaa tietokoneella luovia ohjelmia, kertoo tietoturvayhtiö Check Point.

Yhtiön mukaan peräti 42 prosentissa yritysverkkoja louhitaan kryptovaluuttoja. Kaikkein yleisin haittaohjelma on Coinhive, jota levitetään lisenssimallilla, jossa ohjelman toimittaja saa osuutensa ohjelmalla luodusta rahasta.

Suomessa yleisimmäksi haittaohjelmaksi nousi mainoksia ja haittaohjelmia levittävä Roughted, jota seurasivat kryptolouhijat Cryptoloot, Coinhive sekä JSEcoin. Viidentenä oli haittaohjelmia asentava selainkaappari Fireball.

– Kryptolouhijat ovat yleistyneet tasaisesti neljän viime kuukauden aikana. Ne hidastavat PC-koneiden ja palvelinten toimintaa, mutta yritysverkkoon päästyään ne saattavat aiheuttaa muutakin vahinkoa, sanoi Check Pointin tietoturvatutkijoiden ryhmää vetävä Maya Horowitz tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mobiililaitteiden yleisimmät haittaohjelmat olivat Android-puhelimissa toimiva ja laitteeseen takaoven avaava Triada, pankkitroijalainen Lokibot sekä sovelluksia uudelleenpaketoiva ja sovelluskaupassa julkaiseva Hiddad.

Check Point kerää tietonsa analytiikkaohjelmilla, jotka toimivat yhtiön ratkaisuja käyttävissä verkoissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt