Tietoturva

Tekeekö kaverisi huuhaa-testejä Facebookissa? Suojaa itsesi muuttamalla yhtä asetusta

Julkaistu:

Yksityisyys
Omat Facebook-tiedot on mahdollista suojata kaverin käyttämien sovellusten urkinnalta.
Yllä olevalla videolla näytetään, miten suojaat itsesi kavereiden Facebook-sovellusten, kuten nettitestien, urkinnalta.

Facebookissa kiertää paljon nettitestejä, joista osa on luotettavampia ja osa puolestaan puhdasta humpuukia. Niiden sisältöä huolestuneempi pitäisi kuitenkin olla siitä, mitä testit tekevät käyttäjälleen ja hänen kavereilleen.

Suuri osa testeistä on nimittäin sovelluksia, jotka toimivat Facebookin sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että testin suorittamiseksi täytyy ensin hyväksyä sovelluksen itselleen pyytämät oikeudet. Tämä tapahtuu yhdellä napinpainalluksella, jolloin saattaa jäädä huomaamatta, mitä kaikkia tietoja sovelluksen tekijälle päätyy.

Mikä ikävintä, moni sovellus kerää tietoja myös testin tekijän kavereista. Toisin sanoen tietosi saattavat päätyä ei-toivotuille tahoille, vaikka olisit kuinka varovainen. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi perheenjäsentesi nimet, syntymäaikasi, koulutus ja työpaikka tai Facebook-päivitystesi sisältö.

Viime viikolla Hollywoodin kaunotar -testi herätti runsaasti huolta, sillä se keräsi tietoja paitsi tekijästään, myös tämän kavereista. Testin takana oli Nametests, jonka aiemmat nettivisat ovat antaneet tarkoituksella tekijälleen liian hyviä tuloksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietojen luovuttamisen kaverien käyttämille sovelluksille voi estää Facebookin asetuksista. Tietojen luovutus ei ole kuitenkaan automaattisesti päällä, vaan se on käytävä estämässä omin käsin.

Jutun alussa olevalla videolla näytämme, miten estät kavereidesi käyttämiä sovelluksia urkkimasta tietojasi Facebookissa. Annamme ohjeet Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille sekä Facebookin tietokoneversiolle. Riittää, että käyt tekemässä muutokset yhdessä.

Koska Facebookissa toimivien sovellusten hyväksyminen on helppoa tehdä epähuomiossa, kannattaa tarkistaa myös omalla tililläsi toimivat sovellukset. Ei-toivotut sovellukset voit poistaa ohjeemme avulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt