Tietoturva

Viestintävirasto: Näin suomalaisia huijataan juuri nyt

Julkaistu:

Kyberturvallisuus
Tammikuuhun mahtui monenlaista vedätystä, jotka koskivat niin kuluttajia kuin yrityksiäkin.
Huijausten ja tietojenkalastelun määrä huononsivat tammikuun kybersäätä eli Suomessa vallitsevaa tietoturvatilannetta, Viestintävirasto kertoo (pdf).

Tammikuussa käynnistyi mittavaksi luonnehdittu tekstiviestikampanja S-marketin nimissä, missä huijauslinkki johti tilausansaan. Samalla jatkui tietojen kalastelu pankkien ja etenkin Nordean, POP-pankin, Aktian ja S-pankin nimissä.

Kuukauden aikana nähtiin myös Googlen nimissä lähetettyjä "palkintoja", joilla kalastetaan käyttäjätunnuksia, ja bitcoinia käytettiin täkynä useissa huijauksissa ja kalasteluissa.

Joulusesonki näkyi vielä tammikuussakin vilpillisinä verkkokauppoina, ja edes verkko-osoitteen suomalainen .fi-pääte ei taannut kotimaisuutta tai luotettavuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhastaan tutut pomohuijaukset ovat Viestintäviraston mukaan edelleen yleisiä, ja tavattiinpa 22. tammikuuta jopa yksi, jossa käytettiin Viestintäviraston pääjohtajan nimeä vastaanottajien petkuttamiseksi. Kyseessä oli tyypillinen laskutushuijaus, jossa konnat yrittävät saada firmoilta ja muilta organisaatioilta rahaa väärin perustein.

Toimitusjohtajahuijauksia nähtiin julkishallinnossa siinä missä muillakin aloilla.

Mikä ihmeen kybersää?

Huijauskooste on osa tammikuun kybersäätä. Viestintävirasto alkoi hiljattain esittää kuukauden tietoturvailmiöt uudella tavalla, missä eri aihepiireille annetaan sääarvio. Se voi olla rauhallinen (puolipilvistä), huolestuttava (sadetta) tai vakava (ukkospilvi ja salama).

Siinä missä huijaukset ja kalastelut -aihepiirissä satoi, haittaohjelmissa ja haavoittuvuuksissa ukkosti muun muassa prosessoreista löytyneiden tietoturva-aukkojen ja virtuaalirahan luvattoman louhinnan takia.

Aihepiirejä on kaikkiaan kuusi. Mainittujen lisäksi mukana ovat palvelunestot, vakoilu, verkkojen toimivuus ja IoT eli esineiden internet. Myös vakoilussa sää oli huolestuttava johtuen esimerkiksi Flash-aukosta, jota Pohjois-Korea käytti Viestintäviraston mukaan hyväkseen. Lopuissa aihepiireissä tilanne oli rauhallinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt