Tietoturva

Tuhoisa kiristysohjelma iski viime vuonna Suomeenkin: Nyt viisi valtiota syyttää siitä Venäjää

Julkaistu:

Kiristysohjelmat
Viime kesänä myös Suomessakin levinneen Petya/NotPetya -tiedostontuhoajan tekijäksi epäillään Venäjää.
Yhdysvaltojen, Britannian, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin tietoturvaviranomaiset syyttävät suoraan Venäjää tiedostoja tuhoavan Petya/NotPetya-kiristysohjelman kehittämisestä ja levittämisestä, kertoo Bleeping Computer -tietoturvasivusto. Ukraina on esittänyt samoja väitteitä jo aiemmin.

Alun perin kiristysohjelmana pidetystä Petyasta levisi muutama hieman erilainen versio, jotka saivat hieman erilaisia nimiä eri tietoturvayhtiöiltä. Niinpä paljon samaan koodiin perustuvia haittaohjelman eri versioita on kutsuttu muun muassa nimillä Petya, NotPetya, Petrwrap sekä ExPetr.

Petya/NotPetyaa pidettiin alun perin kiristysohjelmana, koska se salasi tietokoneen tiedostoja ja pyysi lunnaita niiden avaamiseksi. Tutkimus kuitenkin osoitti, ettei salauksen avaaminen ole mahdollista kiristäjien neuvomilla keinoilla. Niinpä Petyan tarkoitus onkin oikeastaan tuhota eikä kiristää.

Petya havaittiin viime vuoden kesäkuussa Ukrainassa, mutta se levisi yrityksiin ympäri maailman ja myös Suomeen. Haittaohjelman epäillään aiheuttaneen miljardien eurojen tappiot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Petya/NotPetya ei suinkaan ole ensimmäinen haittaohjelma, jota on väitetty valtiollisen toimijan kehittämäksi kyberaseeksi. Muun muassa Yhdysvallat on syyttänyt Pohjois-Koreaa viime syksynä tuhoa aiheuttaneesta WannaCry -haittaohjelmasta.

Yhdysvaltoja ja Israelia taas epäillään muun muassa Iranissa uraanin rikastamon laitteita vuonna 2009 rikkoneen Stuxnet-madon kehittäjiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt