Näin tunnistat kryptolouhijan tietokoneessasi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kryptovaluuttaa louhiva haittaohjelma voi kalvaa konettasi huomaamatta – tunnista oireet ajoissa

Virtuaalivaluuttaa valmistavat niin sanotut kryptolouhijat voivat pahimmillaan vahingoittaa tietokonettasi. Niiden toiminta ei välttämättä näy päälle päin, mutta pieni salapoliisityö auttaa pitkälle.

19.2.2018 7:00

Rikolliset haluavat kernaasti tehdä rahaa muiden kustannuksella. Täysin laillisestikin tarjottavat kryptolouhijat ovat yksi uusimmista keinoista tähän. Ne toimivat yleensä nettiselaimessa ja käyttävät tietokoneen suoritinta virtuaalisen rahan takomiseen.

Louhinta voi rasittaa suoritinta merkittävästi ja pidemmän päälle sen elinikä voi jopa lyhentyä. Siksi ongelmaan on syytä puuttua pikaisesti.

Tilannetta ei helpota, että louhinta pyritään usein suorittamaan vaivihkaa. Liian suuri kuormitus hidastaisi selvästi tietokonetta ja paljastaisi juonen. Jotain voit kuitenkin tehdä näillä IS Digitodayn ja Quartz-verkkopalvelun ohjeilla.

Tee näin

Paras tapa päästä lähemmäs sylttytehdasta on tarkkailla tietokoneen kuormitusta sen omien mittarien avulla. Windowsissa tämä tapahtuu Tehtävienhallinnan kautta. Mac-tietokoneessa käytetään Järjestelmän valvonta -työkalua.

Sulje tietokoneen muut ohjelmat verkkoselainta lukuun ottamatta. Näin pääset eroon muista suoritinta mahdollisesti kuormittavista työtaakoista.

Löydät Windowsin Tehtävienhallinnan ruudun alapalkista hiiren kakkosnäppäimellä. Macin Järjestelmän valvonnan avaat Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.

Näet muun muassa suorittimen käyttöasteen. Katso, mikä prosessi kuormittaa suoritinta eniten. Jos huomaat selaimen varaavan suoritinta verrattain paljon, voi kyseessä olla louhija.

Voit myös tarkastella selaimen sivukohtaista kuormitusta. Tällä tavalla näet poikkeamat selvästi ja löydät nopeasti juuri sen sivun, joka louhijan saattaa sisältää.

Sulje epäilemäsi verkkosivu. Jos suorittimen käyttö alenee selvästi, kyseinen sivu saattoi isännöidä louhijaa, jonka toiminta lakkasi sivun sulkeutuessa.

Jotkut louhijat iskevät kuitenkin selaimen liitännäisten kautta. Tämä tarkoittaa, että louhinnan lopettamiseen ei enää riitä vain jonkun verkkosivun sulkeminen, koska laajennus on koko ajan päällä selaimessa. Sen sijaan selain pitää sulkea kokonaan.

Voit tarkastella, mitä laajennuksia selaimeesi on asennettu ja poistaa niitä tarpeen mukaan. Esimerkiksi suositussa Chrome-selaimessa mene oikean yläkulman kolmen pystypisteen kautta kohtaan Lisää työkaluja ja valitse Laajennukset.

Käytä virustutkaa

Louhijan tunnistusta vaikeuttaa se, että et ole ehkä aiemmin juuri suorittimen kuormitusta tarkkaillut. Siksi poikkeamia normaalista voi olla vaikea havaita. Jos kuitenkin tietokoneessa ei ole käynnissä muita ohjelmia, selaimessa on auki vain pari sivua, ja silti suoritin tekee selvästi töitä, voi jotain olla vialla.

Joskus louhinta voi näkyä tietokoneen silmin havaittavana hidastumisena, jos louhijan suorittimen käyttöä ei ole rajoitettu.

Yksi hyvä tapa ennaltaehkäistä louhintaa on asentaa tietoturvaohjelmisto. Monet virustutkat tunnistavat yleiset kryptolouhijat ja estävät niiden toiminnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?