Yhdysvalloissa karu arvio Huawei-puhelimista: Kenenkään ei pitäisi käyttää - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa karu arvio Huawei-puhelimista: Kenenkään ei pitäisi käyttää

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.2.2018 7:00

Yhdysvaltain tiedustelujohtajat ovat sitä mieltä, että edes kuluttajien ei pitäisi käyttää kiinalaisen Huawein puhelimia.

Vuosikaudet Huawein kimpussa vakoilupelkojen takia ollut Yhdysvallat uhkaa tiukentaa kantaansa entisestään, muun muassa The Verge kertoo. Muun muassa FBI:n, CIA:n ja NSA:n johtajat sanoivat senaatin kuulemisessa tiistaina, että kansalaisten ei tulisi käyttää Huawein tuotteita tai palveluita. Sama pätee niin ikään kiinalaiseen ZTE:hen.

Esimerkiksi FBI:n johtaja Chris Wray sanoi hallituksen olevan syvästi huolissaan Yhdysvaltain arvoja jakamattomiin hallituksiin sidoksissa olevien yritysten päästämisestä tietoliikenneverkkoihin.

– Se antaa mahdollisuuden luoda painetta tai ottaa valtaa tietoliikenneinfrastruktuuristamme. Se päästää pahantahtoisesti muuttamaan tai varastamaan tietoa. Ja se päästää harjoittamaan tunnistamatonta vakoilua, Wray varoitti CNBC:n mukaan.

Yhdysvalloissa on jo vireillä laki, joka kieltäisi Huawein käytön kaikilta hallituksen elimiltä. Tiettävästi poliittinen paine on myös johtanut siihen, että Huawei menetti tärkeän uuden puhelimen jakelusopimuksen suuren yhdysvaltalaisen teleoperaattorin AT&T:n kanssa. Sen jälkeen myös toisen operaattorin Verizonin on kerrottu luopuneen aikomuksista myydä Huawein puhelimia.

Huawei on toistuvasti kiistänyt Yhdysvaltojen väitteet. Yhtiö korosti CNBC:lle nauttivansa luottamusta 170 maassa niin hallitusten kuin kuluttajien keskuudessa, eikä yhtiö katso olevansa sen suurempi uhka kuin mikään muukaan alan yritys.

Tuoreimmat osastosta