Facebookissa leviää ärhäkkä virus – toimi näin, jos kaverisi levittää ”YouTube-videota” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Facebookissa leviää ärhäkkä virus – toimi näin, jos kaverisi levittää ”YouTube-videota”

Facebook Messengerin kautta tulevassa haittaohjelmalinkissä lukee vastaanottajan nimi ja oheisteksti joko suomeksi tai ruotsiksi.

Julkaistu: 14.2.2018 10:14

Haittaohjelma levittää itseään suomalaisten Facebook-käyttäjien keskuudessa Messenger-pikaviestinlinkeillä.

Facebook Messengerissä leviää haittaohjelma, joka houkuttelee ihmisiä klikkaamaan linkkiä väärennettyyn YouTube-videoon. Videon katseluyritys johtaa virustartuntaan.

Viesti tulee Facebook-kaverilta ja sen oheistekstinä on joko Oletko? [vastaanottajan nimi] tai Är du [vastaanottajan nimi].

Haittaohjelman havainnut turkulainen Kalle Moberg kertoo saaneensa saman viestin useamman kerran samalta Facebook-kaverilta. IS on saanut muitakin ilmoituksia linkin saaneilta suomalaisilta Facebook-käyttäjiltä.

Linkki johtaa verkkosivulle, joka vaikuttaa toimivan eri tavoin riippuen siitä, millä laitteilla sitä käyttää. Mobiililaitteella sivu edellyttää sisäänkirjautumista Facebook-tunnuksin.

Tietokoneella katseltuna linkin takana on YouTube-videoksi väärennetty verkkosivu.

Vastaavanlaisia haittaohjelmia on nähty muun muassa viime elokuussa sekä keväällä 2016. Toimintalogiikaltaan ne ovat samanlaisia: ne pyrkivät säikäyttämään tai hämmentämään vastaanottajaa yhdistämällä viestin tämän nimeen.

Aiemmat Facebookissa levinneet haittaohjelmat ovat myös käyttäneet erilaisia tekniikoita eri laitteissa leviämiseen. Linkin klikkaamisen jälkeen käyttäjää pyritään harhauttamaan asentamaan joko Facebookin sisäinen sovellus tai selainlaajennus. Tartunnan saanut käyttäjä alkaa puolestaan levittää linkkiä omille Facebook-kavereilleen.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä muuta haittaohjelma tekee kuin levittää itseään. Aiemmin vastaavanlaisilla tekniikoilla on levitetty ainakin kiristyshaittaohjelmia sekä ohjelmia, jotka klikkailevat verkkosivuilla olevia mainoksia ja tuovat tällä tavoin tuloja tekijälleen.

Jos epäilet klikanneesi haittaohjelmalinkkiä, toimi seuraavasti:

- Tarkista Chrome-selaimen lisäkkeiden asetukset (kirjoita osoitekenttään chrome://extensions/). Jos näet selainlaajennusten listassa jotain vierasta, poista se.

- Tarkista, onko Facebook-tilillesi asentunut luvattomia sovelluksia. Ohjeet tähän saat jutun lopussa olevalta videolta.

- Varoita kavereitasi Facebook-seinälläsi ja vaihda Facebook-salasanasi.

- Jos olet käyttänyt Facebookia tietokoneella, tee sillä virustarkistus. Jos koneellasi ei ole virustutkaa, käytä esimerkiksi F-Securen Online Scanneria.

- Jos huomaat kaverisi levittävän virusta, anna hänelle nämä ohjeet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?