Tietoturva

Mieti tarkkaan, ennen kuin käytät: Turvasovellus välittää tietojasi Facebookille

Julkaistu:

Tietosuoja
Facebook suosittelee ”turvasovellusta”, joka välittää tiedot puhelimen käytöstä Facebookille.
Facebook on alkanut tarjota älypuhelinsovellustensa kautta ”turvasovellusta”, joka tekee hieman muutakin. Sovellus välittää puhelimen dataliikenteestä tietoa Facebookin käyttöön.

IPhonen Facebook-sovellukseen ilmestynyt Protect-linkki avaa Onavo Protect -VPN Security -nimisen sovelluksen sivun Applen App Storessa, kertoo muun muassa TechCrunch-verkkolehti.

Android-puhelimissa vastaava linkki löytyy Facebook-sovelluksen asetuksissa mobiilidatan käyttö -kohdan alta. Siellä sovellusta tarjotaan Protect Free VPN+Data Manager -nimisenä työkaluna puhelimella käytetyn datamäärän seuraamiseen ja ”henkilökohtaisten tietojen suojaamiseen”.

Sovelluksen latauskerrat lasketaan kymmenissä miljoonissa. Ne löytyvät myös suoraan Applen ja Googlen sovelluskaupoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebook seuraa netin ja sovellusten käyttöä

Vpn-sovelluksien tarkoitus on suojata esimerkiksi mobiililaitteen dataliikennettä siten, ettei esimerkiksi paikallinen operaattori pysty seuraamaan sitä. Onavon sovellus kuitenkin kuljettaa puhelimien dataliikenteen Facebookin palvelimien kautta.

Facebook pystyy seuraamaan esimerkiksi mitä sovelluksia puhelimella käytetään, kuinka usein ja miten pitkään. Jos sovellus ei suojaa sisäisesti dataliikennettä, Facebook saa tietää myös esimerkiksi kuinka monta kuvaa käyttäjä on jakanut, kertoo sanomalehti Wall Street Journal (maksumuurin takana).

Samalla kun käyttäjät luulevat suojaavansa nettiselailuaan, sovellus välittää Facebookille tiedot myös vierailluista verkkosivustoista.

Facebook osti israelilaisen Onavon vuonna 2013. Lehden mukaan Facebook on käyttänyt sovelluksen avulla kerättyjä tietoja muun muassa kilpailijoiden kampittamiseen. Facebook on pystynyt seuraamaan esimerkiksi sitä, miten monta kuvaa kilpailevan Snapchatin käyttäjät lataavat päivittäin, ja kehittänyt tietojen perusteella omia kuva- ja videotoimintojaan.

Facebook saa paljon tietoa käyttäjistään jo oman sovelluksensa kautta. Onavon vpn-sovelluksen tekemä käyttäjäseuranta on onneksi helppoa välttää: Jos sovelluksen käyttö huolestuttaa, sitä ei kannata asentaa.

Vpn-palvelu tuntee salaisuutesi

Onavo mainitsee omistajansa ilmeisesti vain kerran omilla verkkosivuillaan. Yksityisyysohjeissaan yhtiö sen sijaan puhuu muun muassa kumppaniyhtiöstä. Onavo kertoo sivulla pyytävänsä ja saavansa palvelun käyttäjistä paljon tietoa. Sivulla kerrotaan myös, että sekä yksilöimättömiä että käyttäjän yksilöiviä tietoja voidaan välittää eteenpäin kumppaneille ja kolmansille osapuolille muun muassa käytön analysointiin sekä markkinointiin.

Yksilöiviä tietoja voidaan myös yhdistää käyttäjästä muualta kerättyihin tietoihin, esimerkiksi jos käyttäjä on rekisteröitynyt kumppanin verkkopalveluun.

VPN-ohjelmien käyttö on suositeltavaa varsinkin, jos puhelimella tai kannettavalla tietokoneella otetaan nettiyhteys julkisen wifi-verkon kautta. Tällöin laitteen liikennettä on mahdollista vakoilla toisella samassa wifi-verkossa olevalla laitteella, ellei laitetta ole suojattu esimerkiksi https- tai vpn-suojauksella.

Vpn-palveluista on myös ollut hyötyä viranomaisten valvontaa varoville toisinajattelijoille – sekä myös rikollisille.

Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että vpn-palvelun tarjoaja pystyy seuraamaan kaikkea, ja dataliikenteen salaisuus riippuu vpn-palvelun tarjoajan luotettavuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita – onko tämä suden ja karhun risteytys?

  2. 2

   Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

  3. 3

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  4. 4

   Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

  5. 5

   Pirkkalassa asuva Johanna, 26, on insinööri ja alusvaatemalli – somekuvat poikivat mallikeikkoja ulkomaille asti: ”Minussa yhdistyy äly ja ulkonäkö”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

  3. 3

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  4. 4

   Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää