Tietoturva

Helppo vinkki selaimen käyttöön – näin asiantuntija välttää verkkohuijaukset

Julkaistu:

Vinkki
F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan neuvoo muutaman yksinkertaisen keinon, joilla kuka tahansa voi heti surffailla verkossa turvallisemmin.
Huijausyritykset sähköpostilla sekä nettisivuilla kehittyvät jatkuvasti yhä aidomman näköisiksi. Kaikkia ei välttämättä huomaa edes jälkeenpäin: Verkkosivuille upotettu JavaScript -koodi saattaa koneen huomaamatta käyttää koneen prosessoritehoa virtuaalivaluutan tuottamiseen verkkorikollisille.

Muutama yksinkertainen niksi voi kuitenkin parantaa kenen tahansa turvaa netissä, vaikka ne eivät yksinään täydellistä suojaa takaisikaan.

– Kokemukseni mukaan useimmat käyttävät vain yhtä nettiselainta, mutta eri tarkoituksiin kannattaisi käyttää eri selaimia, neuvoo tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntija Sean Sullivan.

Sen sijaan, että jatkuvasti käyttäisi suosikkiselaintaan, kannattaisi tietokoneella käyttää esimerkiksi niin Microsoftin Edgeä, Googlen Chromea kuin Mozillan Firefoxia. Muitakin ilmaiseksi tietokoneeseen asennettavia selaimia toki löytyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yhtä selainta voi käyttää vaikka vain työhön, toista pankkiasiointiin ja kolmatta sitten muuhun nettisurffailuun omaksi huviksi, Sullivan selittää.

Useamman selaimen käyttö parantaa tietoturvaa, koska yhteen selaimeen tarttuneet mahdolliset haitalliset sovellukset eivät leviä toiseen selaimeen. On tärkeä muistaa käyttää pankkiasiointiin aina tiettyä selainta, jolla ei myöskään vierailla epäluotettavilla sivustoilla, jotka saattavat tartuttaa tietokoneelle haittakoodia tai -ohjelmia.

– Olen huomannut, että eri selainten käyttö auttaa myös keskittymään tiettyyn asiaan paremmin. Myös se auttaa välttämään ansoja, Sullivan sanoo.

– Esimerkiksi sähköpostihuijaukset toimivat usein siksi, että vastaanottajan huomio on hajautunut useaan asiaan.

Selaimissa voi avata useita verkkosivuja eri välilehdille. Sullivan neuvoo kuitenkin sulkemaan selaimelta ne välilehdet, joilla olevia verkkosivuja ei välttämättä tarvitse. Taustalla olevalla välilehdellä saattaa olla esimerkiksi kryptovaluuttaa luovaa tai muuta haittakoodia. Sivun sulkeminen lopettaa koodin toiminnan.

Usean selaimen lisäksi Sullivan neuvoo käyttämään myös kokonaan eri päätelaitteita.

– Jossain verkkosivulla käynnin yhteydessä saattaa eteen tulla esimerkiksi hyvin aidon näköinen varoitus esimerkiksi myöhästyneestä verkkokaupan lähetyksestä. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa vaikka tabletti tai älypuhelin, ja käydä uudestaan samalla sivulla, Sullivan kehottaa.

– Jos verkkosivulla ei ole toisella laitteella katsoessa enää ole näkyvissä samaa ilmoitusta, kannattaa siihen suhtautua epäillen. Jotkut huijauskoodit on nimittäin laadittu vain tietyille selaimille, eivätkä välttämättä toimi esimerkiksi iPadilla.

Yksinkertaisin keino välttyä vaaroilta on välttää vaarallisia sivuja. Sullivanin mukaan hänellä on tapana selailla säännöllisesti vain luotettavina tunnettuja verkkosivuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt