Tietoturva

Helppo vinkki selaimen käyttöön – näin asiantuntija välttää verkkohuijaukset

Julkaistu:

Vinkki
F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan neuvoo muutaman yksinkertaisen keinon, joilla kuka tahansa voi heti surffailla verkossa turvallisemmin.
Huijausyritykset sähköpostilla sekä nettisivuilla kehittyvät jatkuvasti yhä aidomman näköisiksi. Kaikkia ei välttämättä huomaa edes jälkeenpäin: Verkkosivuille upotettu JavaScript -koodi saattaa koneen huomaamatta käyttää koneen prosessoritehoa virtuaalivaluutan tuottamiseen verkkorikollisille.

Muutama yksinkertainen niksi voi kuitenkin parantaa kenen tahansa turvaa netissä, vaikka ne eivät yksinään täydellistä suojaa takaisikaan.

– Kokemukseni mukaan useimmat käyttävät vain yhtä nettiselainta, mutta eri tarkoituksiin kannattaisi käyttää eri selaimia, neuvoo tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntija Sean Sullivan.

Sen sijaan, että jatkuvasti käyttäisi suosikkiselaintaan, kannattaisi tietokoneella käyttää esimerkiksi niin Microsoftin Edgeä, Googlen Chromea kuin Mozillan Firefoxia. Muitakin ilmaiseksi tietokoneeseen asennettavia selaimia toki löytyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yhtä selainta voi käyttää vaikka vain työhön, toista pankkiasiointiin ja kolmatta sitten muuhun nettisurffailuun omaksi huviksi, Sullivan selittää.

Useamman selaimen käyttö parantaa tietoturvaa, koska yhteen selaimeen tarttuneet mahdolliset haitalliset sovellukset eivät leviä toiseen selaimeen. On tärkeä muistaa käyttää pankkiasiointiin aina tiettyä selainta, jolla ei myöskään vierailla epäluotettavilla sivustoilla, jotka saattavat tartuttaa tietokoneelle haittakoodia tai -ohjelmia.

– Olen huomannut, että eri selainten käyttö auttaa myös keskittymään tiettyyn asiaan paremmin. Myös se auttaa välttämään ansoja, Sullivan sanoo.

– Esimerkiksi sähköpostihuijaukset toimivat usein siksi, että vastaanottajan huomio on hajautunut useaan asiaan.

Selaimissa voi avata useita verkkosivuja eri välilehdille. Sullivan neuvoo kuitenkin sulkemaan selaimelta ne välilehdet, joilla olevia verkkosivuja ei välttämättä tarvitse. Taustalla olevalla välilehdellä saattaa olla esimerkiksi kryptovaluuttaa luovaa tai muuta haittakoodia. Sivun sulkeminen lopettaa koodin toiminnan.

Usean selaimen lisäksi Sullivan neuvoo käyttämään myös kokonaan eri päätelaitteita.

– Jossain verkkosivulla käynnin yhteydessä saattaa eteen tulla esimerkiksi hyvin aidon näköinen varoitus esimerkiksi myöhästyneestä verkkokaupan lähetyksestä. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa vaikka tabletti tai älypuhelin, ja käydä uudestaan samalla sivulla, Sullivan kehottaa.

– Jos verkkosivulla ei ole toisella laitteella katsoessa enää ole näkyvissä samaa ilmoitusta, kannattaa siihen suhtautua epäillen. Jotkut huijauskoodit on nimittäin laadittu vain tietyille selaimille, eivätkä välttämättä toimi esimerkiksi iPadilla.

Yksinkertaisin keino välttyä vaaroilta on välttää vaarallisia sivuja. Sullivanin mukaan hänellä on tapana selailla säännöllisesti vain luotettavina tunnettuja verkkosivuja.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sara Forsbergin rankka paluu Suomeen – ei yhtään keikkaa koko kesänä

  2. 2

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  3. 3

   Professori: Ylipainoisten pitäisi saada tulla tuntia myöhemmin töihin

  4. 4

   Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

  5. 5

   Automaattiaseen äänet säikäyttivät asukkaat Espoossa – alkuperäksi paljastui jääkärien sotaharjoitus

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  3. 3

   Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

  4. 4

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  5. 5

   Liverpoolin maalivahti aneli kyynelsilmin anteeksipyyntöä faneilta – paljasti mitä pukukopissa tapahtui ottelun jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  6. Näytä lisää