Tietoturva

Karu ennuste tälle vuodelle – ovatko unohdetut laitteet uusi tietoturvauhka?

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Viestintävirasto ennustaa vakavia haasteita kansalaisten tietoturvalle alkaneena vuonna.
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus (KTK) ennakoi jo ennestään vaikeiden kiristysohjelmien löytävän uusia, huolestuttavia kanavia leviämiseen tänä vuonna.

Arvio on osa ennustetta, jonka KTK julkaisi vuodelle 2018. Keskuksen mukaan kiristyshaittaohjelmat ovat vuosittain löytäneet uusia tartuntakohteita, ja nyt internetiin kytketyt älylaitteet eli esineiden internetin laitteet (IoT-laitteet), ovat vaarassa.

Näitä laitteita ovat esimerkiksi verkkoon kytketyt valvontakamerat, digiboksit tai vaikka jääkaapit.

Tämän mahdollistaa näiden laitteiden usein olematon suojaus. Asiaa hankaloittaa se, että tavallinen käyttäjä ei välttämättä tiedä edes laitteen olevan nettiin kytketty. Nettiyhteyden tarkoitus saattaa nimittäin olla puhdas tiedonkeruu eikä lisäominaisuuksien tuominen käyttäjille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännön uhat voivat toteutua monella tavalla. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen visioi vuonna 2016 tilanteen, jossa kiristysohjelma iskee autoon ja estää ajamisen, ellet maksa. Seurauksena vaikkapa lasten hakeminen päivähoidosta voi estyä, hän hahmotti.

Samaan asiaan liittyy toinen ennustus, jonka mukaan verkkoon unohtuu kasvava määrä käyttämättömiä esineiden internetin laitteita. Nämä sitten kaapataan haitalliseen käyttöön. Toisaalta keskuksen mukaan nyt voi olla se vuosi, jolloin käyttäjät alkavat vaatia valmistajilta laitteiden elinkaaren hallintaa tilanteen korjaamiseksi.

KTK näkee myös rikollisten murtautuvan päivitysten jakoon tarkoitetuille palvelimille ja pyrkivän ujuttamaan haitallista koodia tavanomaisiin ohjelmistopäivityksiin. Silloin yksi tietomurto voi saada aikaan laajoja tartuntoja. Lisäksi se heikentäisi ihmisten luottamusta tietoturvan peruspilareihin. Microsoftin joillekin päivityspalveluille on jo käynyt näin. Myös huomattavaa tuhoa aiheuttanutta NotPetya-haittaohjelmaa jaeltiin murretun päivityspalvelimen kautta.

Avoimuus lisääntyy

KTK uskoo myös avoimuuden lisääntyvän. Se tarkoittaa, että yritykset ja organisaatiot lakkaavat viimeinkin pelkäämästä tietoturvavahingon aiheuttamaa maineenmenetystä. Sen sijaan ne kertovat julkisesti yhä avoimemmin kokemistaan tietoturvauhkista ja niiden vaikutuksista liiketoiminnallisiin päätöksiin. Samalla tietoturva-aukkojen etsimisestä tulee osa normaalia tietoturvan kehitystoimintaa, KTK ennustaa.

Tietoturvaajat puolestaan valjastavat tekoälyn avukseen. Tosin saman tekevät rikollisetkin, jolloin luvassa voi olla erikoisia tekoäly vastaan tekoäly -tilanteita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat