Tarkista puhelimesi asetukset – saatat paljastaa sijaintisi tietämättäsi

Puhelimet, monet sovellukset ja aktiivisuusrannekkeet saattavat näyttää sijaintisi laajemmalle kuin arvaatkaan, paljastui muun muassa Yhdysvaltojen armeijalle.

31.1.2018 8:28

Paikannusyritys Stravan verkossa julkaiseman heatmap-kartan epäillään paljastaneen Yhdysvaltojen salaisiakin sotilastukikohtia, sillä kartta on näyttänyt muun muassa Yhdysvaltojen sotilaiden aktiivisuusrannekkeiden sijainnit.

Sijaintitiedon julkaisun olisi voinut estää palvelun asetuksista, mutta monet eivät ilmeisesti ole tienneet, että sijaintitiedot ovat oletuksena julkisia.

Samoin voi käydä kenelle tahansa, sillä yhä useammat laitteet sisältävät myös gps-paikannuksen, ja monet puhelinsovellukset haluavat pääsyn myös käyttäjän sijaintitietoihin.

On käytännössä hyvin vaikeaa varmuudella tietää, miten monet sovelluksien kehittäjät käyttävät sijainti- ja muita käyttäjätietoja. Tietoja saatetaan esimerkiksi myydä tai muuten välittää eteenpäin muille yrityksille, mikä tekee omien tietojen valvomisesta yhä vaikeampaa. Tietojen kulkeutuminen muihin järjestelmiin lisää myös riskiä, että ne joutuvat esimerkiksi rikollisille tietomurron kautta.

Osa palveluista, kuten Strava, saattaa julkistaa esimerkiksi sijaintitiedot kaikkien nähtäville.

Tämän takia on tärkeää varmistaa, ettei ainakaan epähuomiossa tule antaneeksi omia tietojaan tuntemattomille.

Tarkista iPhonen asetuksiin haudattu valinta

Applen iPhone-puhelimissa sijaintitietojen estäminen on suhteellisen yksinkertaista, sillä sijaintipalveluita hallitaan keskitetysti puhelimen asetuksista, kohdasta Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut. Tältä sivulta löytyy lista sovelluksista, jotka haluavat sijaintitietoja. Käyttäjä voi jokaisen sovelluksen kohdalla päättää, millaiset oikeudet sovellukselle antaa. Vaihtoehdot ovat yleensä Aina, Käytettäessä sovellusta tai Ei koskaan.

Sijaintipalvelut-sivulta sovellusten jälkeen löytyy vielä linkki nimeltä Järjestelmäpalvelut, jonka takaa löytyy lisää sijaintitietoihin liittyviä asetuksia.

Järjestelmäpalveluiden alta löytyy muun muassa Jaa oma sijainti, joka jakaa sijainnin ainakin perheenjäsenten kanssa, jos käytät perhejakoa. Sijaintisi on nähtävissä Etsi ystäväni- ja Viestit-toimintojen kautta.

Mielenkiintoinen on myös Tärkeät paikat -kohta, joka päällä ollessaan tallentaa puhelimen sijaintitietoja. Erityisesti jäävät muistiin paikat, joissa puhelimen käyttäjä vierailee toistuvasti, ja jakaa tietoja muun muassa Kartat-, Kalenteri- ja Kuvat-sovelluksien kanssa. Applen mukaan Tärkeät paikat -sovelluksen sijaintitiedot on kuitenkin salattu, eikä yhtiö voi lukea niitä.

Google muistaa kaiken

Googlen Android-käyttöjärjestelmä tallentaa käyttäjien paikkatietoa, ja tallentaa liikkeet myös kartalle. Googlen mukaan sijaintihistorian seuranta on oletuksena pois päältä, mutta omien asetusten tarkistaminen ei ole pahitteeksi. Sijaintihistoria on nimittäin ollut helppo ottaa käyttöön vahingossa Googlen palvelujen käyttöönottamisen ohella.

Ohjeet sijaintiasetusten tarkistamiseen vaihtelevat hieman eri Android-versioiden ja -puhelimien välillä, mutta pääpiirteissään ohjeet löytyvät Googlen sivuilta.

Vanhat sijaintitiedot voi poistaa Googlen ohjeiden mukaan joko kokonaan tai osittain. Lisäksi sijainnin tallentamisen voi estää Android-puhelimien asetuksista.

Uusimmissa Android-versioissa sovelluksien on iPhonen tapaan tarvittaessa pyydettävä erikseen lupaa esimerkiksi sijaintitietojen käyttämiseen, ja niiden käytön voi myös estää yksitellen.

Android-puhelimissa sovellusten paikkatietojen jakamisen voi estää puhelimen Asetuksista kohdasta Sovellusten käyttöoikeudet, jonka alta löytyy valikko Oma sijainti.

Verkkoyhteisöt ja kuntoilulaitteet voivat näyttää sijaintisi kauas

Esimerkiksi Facebook ja sen omistama WhatsApp jakavat mielellään viestien ja päivitysten ohella myös käyttäjiensä sijaintitietoja. Kannattaa tarkistaa omien sijaintitietojen näkyvyysasetukset Facebook-sovelluksesta esimerkiksi päivityskentän alta. Facebookissa paikkatietoja saattaa jakaa myös Lähellä olevat kaverit -toiminnon kautta.

Strava ei ole ainoa paikannusta käyttävä kuntoilupalvelu, jonka heatmap-kartat ovat julkisesti näkyvillä. Vastaavia käyttäjien liikkeitä julkaisevia karttoja on myös kotimaisilla Suunnolla sekä Sports Trackerillä. Kannattaa tarkistaa sovellusten ja palvelujen asetuksista, miten laajalle omat liikkeet näkyvät.

Myös lasten ja nuorten suosima Snapchat-sovellus saattaa kertoa käyttäjänsä sijainnin. Ominaisuudella on hyvätkin puolensa, sillä tällä tavoin saatiin Helsingissä juuri kaksi kännykkävarasta kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?