Mikko Hyppönen: Salakavala uhka valtaa kotisi – nyt on viimeinen hetki toimia

Esineiden internet valtaa kodit, eikä siitä ole usein edes hyötyä kuluttajalle. Uhkat ovat sen sijaan varsin selvät, F-Secure varoittaa.

29.1.2018 12:46

Internetissä kiinni olevat jokapäiväiset laitteet muodostavat esineiden internetin. Tietoturvayhtiö F-Securen rahoittaman Internet of Things: Pinning down the IoT -raportin (pdf) mukaan nyt on viimeiset hetket estää esineiden internetin katastrofi.

Jopa Britanniassa valtavasti huomiota saanut iltapäivälehtien puhelinhakkerointiskandaali voi kalveta sen rinnalla, mitä on luvassa.

Tutkimukseen haastateltu F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen huomauttaa, ettei valmistajilla ole monessa tapauksessa mitään kiinnostusta panostaa tietoturvaan. Esineet kytketään nettiin yhä useammin rahan tekemiseksi, ei kuluttajan auttamiseksi.

– Lopulta miltei jokainen kodissa oleva laite on verkossa, mutta käyttäjät eivät miellä niitä älylaitteiksi. Tyhmiltä vaikuttavat laitteet eivät tarjoa kuluttajille mitään erityisiä toimintoja, sillä ne ovat verkossa pelkästään lähettääkseen tietoja ja analytiikkaa yhtiölle, joka ne on valmistanut, Hyppönen hahmottaa.

Asiantuntijan mukaan ennemmin tai myöhemmin tämä koskettaa lähes kaikkea, mikä käyttää sähköä kotonasi, kuten leivänpaahtimia, lamppuja ja jopa vuodetta, jos se on säädettävä.

– Kaikki nämä yhtiöt ovat käyneet analyytikkojen luona ja kuulleet uudestaan ja uudestaan, että data on uusi öljy. Ja he näkevät Googlen ja Facebookin tekevän miljardeja analytiikalla, joten he haluavat kerätä analytiikkaa, Hyppönen jatkaa.

Uusi kultaryntäys uhkaa jättää kuluttajat jalkoihin

Mikko Hyppösen mielestä analytiikka on valmistajille niin arvokasta esimerkiksi laitteiden hajoamistiheyden tarkkailemiseksi, että esineiden internetin vallankumous tapahtuu, "halusivat ihmiset sitä tai eivät".

Kiire markkinoille voi tarkoittaa, että laitteista unohtuu tietoturva. Seurauksena kuluttaja voi saada vaikkapa jääkaapin, joka paitsi huolehtii ostoslistoistasi, myös päästää verkkorikollisen tyhjentämään pankkitilisi.

Raportissa herätellään kuluttajia. Jos he eivät vaadi kaupassa tietoturvaa, eivät he sitä myöskään saa.

Viime kädessä voi käydä niin, että valtiot puuttuvat peliin ja pakottavat valmistajat ruotuun. Jatkossa vaarallisia esineiden internetin laitteita ei kenties saisi edes myydä samalla tavalla kuin nykyään ei saa myydä vaikkapa lapsille vaarallisia leluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?