Murto Norjan terveydenhuoltoon – jopa 2,9 miljoonan ihmisen tiedot vaarantuneet - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Murto Norjan terveydenhuoltoon – jopa 2,9 miljoonan ihmisen tiedot vaarantuneet

Tietomurron vakavuus on epäselvä. Mutta se koskettaa jopa yli puolta kaikista norjalaisista.

Tietomurto koskettaa jopa yli puolta kaikista norjalaisista.­

19.1.2018 13:01

Norjassa on tapahtunut laaja tietomurto terveydenhuollon järjestelmiin. Jopa 2,9 miljoonan norjalaiset terveystiedot ovat saattaneet päätyä vääriin käsiin, tietoturvaa seuraavat Bleeping Computer ja Help Net Security kertovat.

Hyökkäys tapahtui 8. tammikuuta ja paikallinen terveydenhuolto-organisaatio Helse Sør-Øst RHF kertoi siitä tällä viikolla. Sen tietoverkosta oli havaittu lähtevän epäilyttävää liikennettä, ja sittemmin on havaittu todisteita vakavasta tietomurrosta.

Norjassa spekuloidaan, että hyökkäys olisi itse asiassa johtanut jopa 2,9 miljoonan ihmisen potilastietojen joutumiseen vääriin käsiin. Tietoa ei ole virallisesti vahvistettu. On epäselvää, mitä tietoja, jos ollenkaan, on viety. Helse Sør-Øst RHF kuvailee tilannetta kuitenkin vakavaksi.

– Olemme tiiviisti yhteydessä sairaaloihin, eikä toistaiseksi ole todisteita, että murrolla olisi seurauksia hoitoon tai potilasturvallisuuteen tai että potilastietoja olisi kateissa. On liian varhaista silti sanoa asiaa varmaksi, Helse Sør-Øst RHF:n johtaja Cathrine M. Lofthus sanoo tiedotteessa.

Tekijää kuvaillaan kehittyneeksi ja ammattimaiseksi. Syyllisestä ei silti ole mitään selvyyttä.

Yksi teoria on, että kyseessä saattaa olla valtiollinen operaatio Norjan kansallisten etujen vahingoittamiseksi. Toisaalta on yhtä mahdollista, että kyseessä olivat rikolliset, jotka aikovat myydä mahdollisia henkilötietoja pimeillä markkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?