Nämä laitteet USA saattaa kieltää seuraavaksi – oliko venäläinen tietoturva vasta alkua?

Yhdysvalloissa on jätetty lakialoite kiinalaisten Huawein ja ZTE:n tuotteiden kieltämiseksi läpi hallinnon.

Huawei esitteli Mate 10 Pro -puhelintaan Yhdysvalloissa viime viikolla. Puhelimien myyntiin saaminen Yhdysvalloissa on yhtiölle vaikeaa.

15.1.2018 10:44

Texasilaisedustaja Mike Conaway jätti Yhdysvaltain kongressiin lakialoitteen, jossa hän haluaa kieltoa kahden kiinalaisen teknologiayhtiön, Huawein ja ZTE:n, tietoliikennelaitteille ja/tai -palveluille.

Asiasta uutisoi muun muassa The Verge. Kaavailtu laki on nimeltään Defending U.S. Government Communications Act ja tarkoittaisi käytännössä, että yksikään Yhdysvaltain hallinnon alainen virasto ei saisi käyttää esimerkiksi Huawein puhelimia tai ZTE:n reitittimiä.

Conawayn mielestä Kiinasta tuleva teknologia uhkaa kansallista turvallisuutta.

– Kiinalainen kaupallinen teknologia on väline Kiinan hallitukselle Yhdysvaltain liittovaltion elinten vakoilemiseen muodostaen vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle, Conaway toteaa lausunnossaan.

– Huawein, ZTE:n ja muiden asiaan liittyvien tahojen päästäminen käsiksi Yhdysvaltain hallituksen viestintään tarkoittaisi kiinalaisen tiedustelun kutsumista osaksi kaikkea elämäämme.

Lakialoite voi hyvinkin saada kannatusta kongressissa, joka hiljattain kielsi venäläisen tietoturvayhtiön Kaspersky Labin ohjelmistot halki hallinnon samankaltaisten pelkojen vuoksi.

Sinänsä Huawei ja ZTE eivät ole mitään uusia uhkakuvia Yhdysvaltain silmissä. Yhtiöihin on suhtauduttu hallinnossa suurella varauksella jo useita vuosia.

Viime viikolla Huawei sai kärsiä tuntuvasti epäilyksistä, kun suuri teleoperaattori AT&T peruutti sopimuksen Huawein puhelimien myymisestä Yhdysvalloissa ilmeisesti poliittisista syistä.

Huawein johtaja toi närkästyksensä selvästi esille CES-messujen puheessaan. Hän katsoi yhtiön jo todistaneen turvallisuutensa palvelemalla yli 70 miljoonaa asiakasta ympäri maailman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?