Tietoturva

Skype saa toivotun uudistuksen

Julkaistu:

Salaus
Skype suojaa keskustelut pian päästä päähän -salauksella. Tiettävästi videopuheluita ei vielä suojata.
Microsoft kertoo merkittävästä uudistuksesta suosittuun Skype-puhelu- ja viestiohjelmaansa. Skypeen lisätään päästä päähän -salaus.

Periaatteessa päästä päähän -salaus tarkoittaa, ettei kukaan pääse keskustelun sisältöön käsiksi missään tietoliikenneyhteyden vaiheessa. Ei Microsoft, ei poliisi, eivätkä edes valtiolliset tiedustelukoneistot.

Toiminnosta käytetään nimeä Private Conversations ja se toteutetaan yhdessä pikaviestipalvelu Signalin kanssa. Sama taho vastaa myös muun muassa Facebookin WhatsAppin salauksesta. Käyttäjät pääsevät tekemään äänipuheluita ja lähettämään tekstiviestejä tai tiedostoja.

Salausta testataan parhaillaan Skypen testiversioissa. Salattu keskustelu pitää erikseen valita, eli se ei ole oletuksena käytössä. Salaus ei myöskään nähtävästi vielä tue videopuheluita, Ars Technica huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Microsoftin mukaan yksityiseen keskusteluun voi osallistua vain yhdestä laitteesta kerrallaan. Keskustelun voi siirtää toiseen laitteeseen, mutta lähetetyt ja vastaanotetut viestit on sidottu sillä hetkellä käytettyyn laitteeseen.

Ominaisuus on tulossa iOS:ään, Androidiin, Linuxiin, Maciin ja Windowsiin. Skypen UWP-versiota (Universal Windows Platform) ei vielä tueta, mutta se on suunnitelmissa.

Ei pomminvarmaa suojausta

Käytännössä tällaisista salauksista on kuitenkin toisinaan löytynyt heikkouksia, joiden vuoksi salaus ei sittenkään välttämättä pelasta kaikissa tilanteissa. Viimeksi tällainen löytyi WhatsAppista, jonka ryhmäkeskusteluihin salakuuntelijan on mahdollista ujuttautua.

Ars Technica on aiemmin todistanut, miten Skype ei perinteisesti ollut niin turvallinen, vaikka siinä on sinänsä ennenkin käytetty salausta. Sen mukaan Microsoft on ennen tätä uudistusta pystynyt kääntämään viestit selkokieliseen ja luettavaan muotoon.

Skype ottaa päästä päähän -salauksen käyttöön jälkijunassa. Samalla sille tarjoutuu mahdollisuus välttää ne sudenkuopat, joihin WhatsApp on astunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt