Vuoden huonoimmat salasanat julki: Listaykkönen pitäisi kaikkien jo arvata - ja et kai käytä näitä muitakaan?

Julkaistu:

Salasanat
Starwars, asshole, letmein...huonoimpien salasanojen listalla on erikoisia "helmiä" ja kestosuosikkeja.
Vuoden 2017 sata huonointa salasanaa (pdf) on pysäyttävä muistutus kaikille vahvan salasanan tarpeellisuudesta. Listan julkaisi salasanojen hallintaa myyvä SplashData, joka kokosi salasanat viidestä miljoonasta verkkoon tänä vuonna vuotaneesta käyttäjätiedosta.

Asiasta uutisoi muun muassa Bleeping Computer. Koko listan ykkösenä on edellisvuoden tapaan klassikko 123456. Kakkosena on password ja kolmantena 12345678. Muita salasanoja kärkikymmenikössä ovat esimerkiksi password, qwerty ja letmein, vanhoja tuttavuuksia nekin.

Tänä vuonna listalla on paljon urheiluun liittyviä salasanoja. kuten football, soccer tai hockey. Uhmakkaampia valintoja ovat esimerkiksi asshole ja fuckyou. Tähtien sodan viime vuosina nauttima uusi noste näkyy myös uusimmalla listalla, joka sisältää ennekin tavatut salasanat starwars ja solo.

Jokainen näistä salasanoista on rikollisten tiedossa, ja listoja käytetään surutta tietojen varastamiseen. Edes hitusen muunnellut versiot huonoista salasanoista eivät pelasta, koska konnat luovat niitä itsekin koneellisesti kokeillakseen hurjaa määrää erilaisia vaihtoehtoja.

Huonojen salasanojen lista ei sinänsä kerro paljoa ihmisten käyttäytymisestä. Tilanteessa, jossa valtava enemmistökin ihmisistä käyttäisi turvallista salasanaa, on 123456 helposti ykkönen, jos siihen turvautuu edes muutama käyttäjä.

Kiinnostavampaa olisikin tietää, kuinka moni kutakin huonoa salasanaa käyttää ja miten nämä määrät ovat kehittyneet vuosien varrella.

Huonojen salasanojen top10 SplashDatan mukaan:

1. 123456

2. password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. letmein

8. 1234567

9. football

10. iloveyou

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt