Luulitko kuvaamisen olevan anonyymia? Puhelin voidaan jäljittää sillä otetusta valokuvasta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Luulitko kuvaamisen olevan anonyymia? Puhelin voidaan jäljittää sillä otetusta valokuvasta

Jokaisen älypuhelimen kamera jättää yksilöllisen jäljen.

Julkaistu: 22.12.2017 7:00

Jokainen älypuhelimella otettu valokuva sisältää mikroskooppisia todisteita alkuperästään.

Älypuhelimesi jättää jokaiseen sillä otettuun valokuvaan ihmissilmälle huomaamattomia jälkiä, joiden avulla mikä tahansa kuva on periaatteessa jäljitettävissä täsmälleen siihen puhelimeen, jolla kuva otettiin.

Nämä jäljet on tunnettu vuosikausia, mutta Buffalon yliopiston tiedemiehet kehittivät menetelmän, jolla puhelimen jäljittämiseen riittää vain yksi valokuva. Aiemmin niitä tarvittiin jopa 50. Asiasta uutisoi muun muassa Hexus.

Aivan kuten ase jättää luotiin tunnistettavia merkkejä, myös kännykät jättävät valokuviin mikroskooppisia virheitä kuvapisteisiin. Edes kaksi täsmälleen samanmallista puhelinta ei tuota täsmälleen samanlaisia valokuvia.

Kokeessa tiedemiehet onnistuivat yhdistämään 16 000 valokuvaa 30:een eri iPhone 6s -puhelimeen ja 10:een Galaxy Note 5s -puhelimeen 99,5 prosentin tarkkuudella.

Kuvat kertovat muutakin

Yksittäisen puhelimen löytäminen tekniikalla on kuitenkin kömpelöä, joten älypuhelimillaan kuvia ottavat tavalliset ihmiset ovat tuskin ainakaan lähiaikoina jäljitettävissä. Sen sijaan tilanteissa, joissa kuvan lähde halutaan oikeasti selvittää, ja epäiltyjen puhelinten määrä on rajallinen, voi tekniikka tulla todelliseen tarpeeseen.

Tietoturvahuolien vastapainoksi tässä voi olla keino vaikkapa rikosten ratkaisemiseen esimerkiksi, kun verkossa julkaistaan laittomia pornokuvia, ja teosta epäiltyjen joukko on verrattain suppea.

Tekniikka voi myös tarjota ylimääräisen turvakerroksen sähköiseen asiointiin. Puhelimen jättämät virheet kuviin voivat vaikkapa vahvistaa henkilöllisyyden todentamista ja torjua erilaisia kyberhyökkäyksiä, tutkijat arvioivat.

Aiemmin valokuvien ottajia on voitu selvittää myös niiden liitettävien metatietojen avulla. Näihin sisältyvät muun muassa tiedot kuvan ottopaikasta ja puhelimen mallista, ja tällä tavalla on onnistuttu jäljittämään esimerkiksi huumekauppiaita.

Vastaava seuranta on mahdollista myös paperitulosteiden perusteella. Tulostimet jättävät paperiin keltaisia täpliä, jotka kertovat mistä tulostimesta ja milloin kyseinen paperi on tullut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?