Telia paljasti liikaa epäillystä piraatista: "Inhimillinen erehdys" - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Telia paljasti liikaa epäillystä piraatista: "Inhimillinen erehdys"

Julkaistu: 1.12.2017 13:06

Telian luovuttamat tiedot johtivat piratismikanteeseen, joka on nyt peruttu.

Yksi lakiyhtiö Hedman Partnersin nostamista piratismikanteista Suomessa kaatui alkuunsa yllättävän syyn takia. Kanne perustui todistusaineistoon, jota epäillyn teleoperaattori ei olisi saanut luovuttaa.

Telia kertoo tiedotteessaan, että se luovutti kesällä 2015 tekijänoikeusrikkomuksesta epäillyn henkilön yhteystietojen mukana tämän niin sanotun mac-osoitteen.

Teleoperaattoreilta voidaan markkinaoikeuden kautta pyytää epäiltyjen yhteystietoja ip-osoitteen perusteella. Pelkkä ip-osoite paljastaa vain käyttäjän liittymän. Mac-osoite menee pidemmälle ja yksilöi epäillyn käyttämän laitteen ja kertoo, mikä laite on ollut verkossa. Tuomioistuin ei kuitenkaan velvoita kertomaan mac-osoitetta.

Tapausta on puitu Murobbs-verkkosivustolla. Sieltä otettiin yhteyttä Teliaan asian selvittämiseksi.

– Saimme lisäksi yhden suoran yhteydenoton, Timo Saxén Telian viestinnästä kertoo IS Digitodaylle.

Saxén on luottavainen, että kyseessä on todellakin vain yksittäistapaus kaikkien Telian yli 45 000 tietoluovutuksen joukossa kolmen vuoden aikana.

– Olemme tarkistaneet vastaavat tietoluovutukset ja sitä kautta varmistuneet siitä, että tämä kesän 2015 tapaus on ainoa.

Saxénin on vaikea sanoa, olisiko Telia koskaan havainnut virhettä, ellei siitä olisi ilmoitettu ulkoa. Hänen mukaansa prosessi tarkistetaan nyt, ja henkilökuntaa koulutetaan, jotta vastaavaa ei voisi enää tapahtua.

Virheen taustalla on se, että markkinaoikeuden teleoperaattoreille määräämät tietoluovutukset asiakkaista räjähtivät kesällä 2015. Saxén ei kommentoi väitteitä, että kyseessä olisi ollut esimerkiksi kesätyöntekijän virhe.

– Se oli inhimillinen erehdys. Tällaista ei pitäisi tapahtua, eikä sitä pitäisi liikaa selitellä, Timo Saxén toteaa.

Telia on sittemmin havainnut tietoluovutyspyyntöjen vähentyneen merkittävästi.

Kanne peruttu

Jutussa oli kyse tv-sarjojen ja elokuvien epäillystä jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa. Sarjat olivat Black Sails ja Ash vs. Evil Dead, elokuvat puolestaan Burnt/Adam Jones (Liekeissä) ja The Woman In Black – Angel of Death.

Kantajina jutussa olivat Crystalis Entertainment ja Scanbox Entertainment. Epäillyltä vaadittiin yhteensä 15 000 euron korvauksia.

Telian mukaan Hedman on vahvistanut lopettavansa virheen myötä saatujen tietojen käyttämisen. Hiljattain vireille laitettu kanne perutaan heti. Hedman sanoo, ettei se ole käyttänyt virheellisesti luovutettuja tietoja muissa korvausvaatimuksissa.

Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa vahvistaa, että kanne on peruttu.

– Pitää paikkansa. Asia ei ole vielä ratkennut, mutta en voi julkisesti ottaa kantaa siihen, millä tavalla sitä nyt ajetaan eteenpäin.

Hatanmaa katsoo, että heillä olisi ollut periaatteessa mahdollisuus jatkaa alkuperäistä kannetta.

– Tiedonluovutus on tulkintamme mukaan ollut sinänsä markkinaoikeuden tuomion sanamuodon mukainen. Mutta jos Telia katsoo, ettei näitä tietoja ollut tarkoitus luovuttaa, koemme ettei ole meidän laatudellytystemme mukaista käyttää sellaisia tietoja, Hatanmaa sanoo.

Telia on tehnyt asiasta lain edellyttämän ilmoituksen Viestintävirastolle ja keskustellut asiasta myös Tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Telia pahoittelee tapauksesta mahdollisesti aiheutunutta haittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?