Kyytipalvelu Uber myöntää peitelleensä jättimäistä tietomurtoa, joka vaikutti palvelun miljooniin käyttäjiin. Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että hakkerit saivat haltuunsa 57 miljoonaa Uber-kuljettajien ja asiakkaiden nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa viime vuonna.
Yhtiö maksoi hakkereille näiden pyytämät lahjukset. Yhtiö sanoo saaneensa varmistuksen siitä, että he tuhosivat viemänsä tiedot. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Uber maksoi hakkereille 100 000 dollaria eli yli 85 000 euroa varastettujen tietojen tuhoamisesta.
Uberin tietoon hakkerointi tuli marraskuussa 2016. Mediatietojen mukaan yhtiön entinen toimitusjohtaja Travis Kalanick tiesi tietovuodosta.
Koska murto niin niin laaja, se voi koskea myös suomalaisia. Tietomurron suuruuden takia Suomen Viestintävirasto pitää todennäköisenä, että kyytipalvelu Uberista on hakkeroitu myös suomalaisten tietoja.
– Tiedoissa ei ole ollut esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksia, luottokorttitietoja tai salasanoja, kertoi viraston erityisasiantuntija Lasse Laukka STT:lle.
Virasto ei ainakaan toistaiseksi aloita tietomurrosta suurempaa selvitystä, koska Uberin kertoman mukaan vuodetut tiedot eivät olleet arkaluontoisia
Uber kertoo käyvänsä aktiivista keskustelua viranomaisten kanssa.
– Tällä hetkellä, kun tämä prosessi on kesken, emme voi vielä antaa yksityiskohtaisempia tietoja, Suomen Uberin viestinnästä vastaava Outi Karonen kertoi STT:lle.
Uberin mukaan ei ole löytynyt merkkejä siitä, että varastettuja tietoja olisi käytetty väärin. Yhtiö sanoo, että sen asiantuntijat eivät ole havainneet tietoturvapuutteen koskeneen matkojen sijaintitietoja, luottokorttinumeroita, pankkitilien numeroita, henkilötunnuksia tai syntymäaikoja.
Vuotaneita tietoja ovat ainakin asiakkaiden nimet, puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet.
Huolestuneiden asiakkaiden kannattaa tarkkailla maksutapahtumia luottokortilla, jonka tiedot on annettu Uberille. Jos epäilet vanhalle Uber-tilillesi murtaudutun, voi tottaa yhteyttä Uberiin tämän verkkosivun kautta.
Uberilla ei ole käytössä sivua, jolta voisi tarkistaa, ovatko omat tiedot vuotaneet.
Juttua muokattu 24.11. kello 11.18: Alkuperäisessä jutussa kerrottiin Suomen Uberin käyvän aktiivista keskustelua viranomaisten kanssa, mutta kyse oli koko yrityksestä, ei Suomen maaorganisaatiosta.