Tietoturva

Black Friday on vaarallinen päivä shoppailla verkossa – näin vältät huijaukset

Julkaistu:

Black Friday
Black Friday on nettishoppailijan lisäksi iso päivä myös monelle verkkohuijarille.
Suomeenkin rantautunut Black Friday on tilaisuus hyviin ostoksiin, ja se on noussut monelle suomalaiskaupalle vuoden tuottoisimmaksi päiväksi. Samalla se on otollinen iskun paikka monelle verkkorikolliselle.

Britanniassa Financial Fraud Actionin viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa kolmannes nettishoppailijoista vaarantaa tietoturvansa nähdessään hyvän tarjouksen. Tämä voi esimerkiksi näkyä maksutietojen luovuttamisena vieraalle verkkosivulle. Selvityksestä kertoo Independent.

Vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn vakuutuskäsittelijä Hanna-Maria Silvennoinen varoittaa yhtiön tiedotteessa, että verkon ollessa täynnä tarjouksia huijaukset hukkuvat joukkoon.

Kaikkein yleisin verkossa vaaniva uhka ovat euron tarjoukset, jotka ovat usein tilausansoja. Halvalta vaikuttava ostos, esimerkiksi euron älypuhelin, voi johtaa tilausansaan, joka voi aiheuttaa kymmenien tai satojen eurojen kuukausilaskutuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen vaara piilee luotettavan kaupan nimissä huijaamisessa esimerkiksi väärennetyillä verkkosivuilla, jotka tekeytyvät isoiksi verkkokaupoiksi tai niiden yhteistyökumppaneiksi.

Ostajalle saattaa jäädä paha mieli, vaikka kaupassa ei olisikaan kyse suoranaisen rikollisesta toiminnasta. TechRadar varoittaa, että moni saattaa dumpata vanhenevia teknisiä laitteita varastostaan alennusmyynnin varjolla. Jos ostaja ei ole tarkistanut, mitä on hankkimassa ja tutustunut palautusehtoihin huolella, käteen saattaa jäädä tarpeeton laite – tai ainakin mittavat palautuskulut.

IS Digitoday koosti muistilistan TechRadarin, SecurityIntelligence-blogin, MUO:n, mySafetyn ja Visan antamiin neuvoihin perustuen.
 1. Osta tutuista kaupoista tai tarkista tuntemattoman kaupan Y-tunnus.
 2. Mene kaupan verkkosivulle suoraan. Ihmisiä huijataan muun muassa sähköposteilla, ponnahdusikkunoilla, Facebook-mainoksilla sekä väärennetyillä sovelluksilla.
 3. Etsi verkosta käyttäjäkokemuksia kaupasta, joka sinua kiinnostaa.
 4. Maksa luottokortilla. Tavallisilla verkkopankkitunnuksilla tehtyä maksua on paljon vaikeampi riitauttaa.
 5. Älä täytä mahdollisesti kaupan kysymiä ylimääräisiä tietoja. Näitä voivat olla esimerkiksi useampi sähköpostiosoite, henkilötunnus tai maksukortin tiedot laskulla maksettaessa.
 6. Tarkista, mitä olet todella ostamassa. Moni saattaa yrittää dumpata vanhenevia teknisiä laitteita varastostaan alennusmyynnillä. Tutki tekniset tiedot tarkasti.
 7. Lue myös verkko-ostosten ehdot huolella – etenkin, jos kyseessä on vieras verkkokauppa. Kiinnitä huomiota etenkin palautusehtoihin.
 8. Osta vain verkkokaupoista, joiden yhteys on suojattu. Tunnistat tämän selaimen osoiterivillä olevasta vihreästä lukon kuvasta sekä osoitteen https-alkuliitteestä.
 9. Varmista, että koneesi tietoturvaohjelmisto on ajan tasalla.
MySafetyn lukujen mukaan 33 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkauden uhriksi tämän vuoden aikana. Varkauksista 35 prosenttia oli maksuvälinepetoksia. Rikoksiin liittyy suuri lisävahingon määrä, sillä tiedot leviävät helposti useammalle taholle.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  2. 2

   Viime vuonna Tampereelta kadonnut nainen löytyi kuolleena

  3. 3

   Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

  4. 4

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  5. 5

   Kylmä ilmamassa vaanii lähistöllä: Yksi kuva kertoo, kuinka lämpö karkaa Suomen yltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  4. 4

   Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

  5. 5

   Sivullinen epäili vanhempien tekevän karmeita asioita lapselleen – yritti saada kolmelta viranomaiselta apua: Tuloksena luuria korvaan ja vastuun väistelyä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää