Vaara siirtyi verkkosivuilta sähköpostiin – näin suojaudut tehokkaimmin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Vaara siirtyi verkkosivuilta sähköpostiin – näin suojaudut tehokkaimmin

Kiristysohjelmat nostavat usein vaatimaansa rahasummaa, ellei lunnaita tiedostoista makseta heti.

Julkaistu: 17.11.2017 8:19

Haittaohjelma leviää nykyään yleensä sähköpostissa, ei enää niinkään selaimessa.

Kiristyshaittaohjelmista on tullut arkipäiväinen ongelma Suomessakin. Uusia kiristyshaittaohjelmia esiintyy joka viikko ja nykyään ne leviävät yleisimmin sähköpostiin tulleen viestin välityksellä, sanoo Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

– Sähköposti on selkeästi yleisin tapa, kertoo keskuksen erityisasiantuntija Ilkka Sovanto.

– Selaimen kautta tulee nykyisin hyvin vähän kiristyshaittaohjelmia, mutta toisinaan sitä kautta voi tulla esimerkiksi Flash-toistimen päivitykseksi tekeytyvä haittaohjelma, joka käyttäjä yritetään erehdyttää asentamaan koneelleen, Sovanto selvittää.

Kiristyshaittaohjelma lukitsee koneen ja uhkaa hävittää sieltä kaikki tiedostot, ellei koneen käyttäjä maksa lunnaita. Vaarassa ovat siis kaikki koneelle tallennetut lomakuvat tai muut tärkeät muistot ja asiakirjat, yrityksillä jopa liikesalaisuudet.

Virtuaaliraha bitcoineilla maksettavat lunnaat ovat yleensä parin sadan euron luokkaa. Sovanto korostaa, että lunnaita ei kannata maksaa.

– Se johtaa siihen, että tämä on rikollisille tuottavaa liiketoimintaa ja että jatkossa tulee lisää.

Sovannon mukaan ennakointi on paras keino kiristyshaittaohjelman torjumiseksi. Tietokoneen tietoturva on syytä pitää ajan tasalla ja tärkeät tiedostot kannattaa varmuuskopioida ulkoiselle kiintolevylle.

Varmuuskopiointi paras keino kiristäjien nujertamiseen

  • Tehokkain keino kiristyshaittaohjelmalta suojautumiseen on varmuuskopiointi. Investoi ulkoiseen kiintolevyyn. Varaa aikaa valokuvien ja muiden tärkeiden dokumenttien tallentamiseen sinne.

  • Päivitä tietokoneesi ohjelmat, sillä päivittämätön ohjelma on haavoittuva. Jos et käytä jotain ohjelmaa, poista se. Käytä luotettavaa virustentorjuntaohjelmaa estämään hyökkäykset.

  • Ole tarkkana normaalillakin verkkosivulla. Haittaohjelma voi pyytää esimerkiksi päivitystä Flash-toistimeen, mutta lukitseekin tiedostoja.

  • Nykyisin kiristyshaittaohjelmat leviävät etenkin sähköpostitse. Ole tarkkana, kuka on sähköpostin lähettäjä ja millaisesta osoitteesta hän lähestyy. Mieti, mitä liitetiedostoja avaat.

  • Kiristyshaittaohjelmille on koottu purkutyökaluja nomoreransom.org-sivustolle. Sivusto on Europolin johtama viranomaissivusto kiristyshaittaohjelmien leviämisen estämiseksi. Sivusto toimii myös suomeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?