Fabrizio Brambilla -huijaus leviää Facebookissa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Facebookissa kiertää ovela huijaus – älä jaa eteenpäin

Julkaistu: 13.11.2017 10:26

”Fabrizio Brambilla -huijaus” säikyttelee Facebook-käyttäjiä jakamaan huijausviestiä eteenpäin. Todellisuudessa hakkeri ei voi päästä Facebook-tilillesi käsiksi pelkän kaveripyynnön hyväksymisen seurauksena.

Facebookissa leviää toistuvasti haittaohjelmia, mikä on opettanut monet palvelun käyttäjät olemaan varpaillaan. Ihmisten varovaisuutta on myös mahdollista käyttää hyväksi, sillä valheellisista varoituksista on mahdollista luoda epidemia.

Suomalaiset ovat jakaneet viime päivinä aktiivisesti varoitusta ”Fabrizio Brambillasta”, jonka kaveripyynnön hyväksymisen väitetään johtavan tilin hakkeroiduksi joutumiseen.

Väitteen kumoavat faktantarkistussivut Snopes ja Hoax-Slayer.

Alla on kuva huijausviestistä, jonka kirjoitusmuoto saattaa hieman vaihdella. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Fabrizio Brambilla -huijaus on kiertänyt Facebookissa ainakin elokuusta asti ja sitä on jaettu ympäri maailman.

Snopesin mukaan jymäytys seuraa vuosikausien ajan nähtyä huijauskaavaa, jossa varoitetaan olemaan tekemättä jotain tietokoneella tai puhelimella. Muutoin seuraukset voivat olla ikäviä.

Huijaus hyödyntää ihmisten hyväntahtoisuutta ja koska varoitus tulee kaverilta, siihen suhtaudutaan usein vakavasti.

Facebookista todella löytyy sivu nimeltä ”Fabrizio Brambilla Hacker Official”. Se on tosin luotu vasta tämän vuoden elokuussa, joten kyseessä saattaa hyvin olla huijauksen tekeminen uskottavammaksi tai huijauksen alettua kehitelty vitsi.

Suurimman riskin Facebookissa muodostavat käyttäjistä ja näiden kavereista tietoja keräävät nettitestit sekä haittaohjelmat, jotka kaappaavat Facebook-tilin ja levittävät itseään yksityisviesteillä.

Alla olevalla videolla näytämme, miten voit poistaa haittaohjelmat Facebook-tililtäsi.