Tämän vuoksi Android-puhelin on iPhonea vaarallisempi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tämän vuoksi Android-puhelin on iPhonea vaarallisempi

Androidin haittaohjelmista puhutaan paljon, mutta mistä ne oikein tuevat? Vastaus on Googlen ja Applen päinvastaisissa lähestymistavoissa.

13.11.2017 7:00

Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure julkaisi lyhyen, englanninkielisen videon, joka tekee näkyväksi Applen ja Googlen täysin erilaiset lähestymistavat sovellusten puhelimeen asentamisen suhteen.

Yhtiön asiantuntija Sean Sullivan muistuttaa, että viime kädessä vastakkain ovat sulkeutuneisuus ja avoimuus. Apple edustaa ensimmäistä App Store -kaupassaan ja Google jälkimmäistä Google Playssa.

– Applella on suljettu ekosysteemi [laitteiden, sovellusten ja kehittäjien verkosto], johon päästyäsi hukkaisit vain aikaa haittaohjelmilla, Sullivan aloittaa.

App Storeen pääseminen ja sovelluksen saaminen moneen iPhoneen on usean esteen takana. Niiden ylittämisen jälkeen olisi jo kannattavampaa tehdä kunnon sovellus kuin joutua välittömästi ulos haittaohjelman takia, Sullivan katsoo.

Toisella puolella aitaa on ekosysteemi, jossa ei tarvitse liittyä kehittäjäohjelmaan sovelluksen saamiseksi tarjolle, Sullivan toteaa Google Playsta.

F-Securen asiantuntijan mukaan Google Play on "villi länsi" – ilmainen ympäristö, joka on mainosrahoitteinen. Se rohkaisee tekemään erittäin paljon sovelluksia. Android sallii lisäksi sovellukset Google Playn ulkopuolelta, jos käyttäjä saadaan houkuteltua asentamaan sellainen verkkosivulta käsin.

– Sellaista ekosysteemiä on paljon vaikeampi valvoa. Siinä ei häviä mitään, jos yrittää saada sovelluksensa ja haittaohjelmansa ihmisille. [...] Android kärsii haittaohjelmista osin sen vuoksi, että se on niin avoin, Sullivan selittää.

Video on osa F-Securen laajempaa yrityksille suunnattua artikkelia, joka herättelee päättäjiä huomaamaan, että Android-haittaohjelmat ovat todellinen uhka perinteisten Windows-tietokoneiden lisäksi. Tekstin lukemista voi suositella myös tavallisille kuluttajille.

F-Securen mukaan mobiililaitteet eivät ole vielä yhtä haavoittuvia kuin tietokoneet, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Yhtiö ennustaa, ettemme ole kaukana WannaCryn tapaisesta Android-hyökkäyksestä, eli laajasta kiristyskampanjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?