Apple luovuttaa iPhone X:n Face ID -kasvotietoja kehittäjille - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Onko syytä huolestua? Apple antaa tietoja iPhone X -käyttäjien kasvoista eteenpäin

Perinteisesti asiakkaidensa yksityisyydestä tarkka Apple luovuttaa iPhone X -älypuhelinten keräämää kasvodataa ulkopuolisille tahoille.

Singaporelainen Apple-käyttäjä viritti iPhone X:n Face ID -tunnistusta kohdalleen perjantaiaamuna.­

3.11.2017 16:00

Applen iPhone X:ssä käyttämän Face ID -kasvontunnistusmenetelmän tietoturva näyttää rakoilevan jo puhelimen julkaisun kynnyksellä. Asiasta kirjoitti ensin uutistoimisto Reuters ja sen jälkeen esimerkiksi The Verge.

Applen kehittäjäsopimus antaa sovelluskehittäjille mahdollisuuden käyttää Face ID:n keräämää kasvodataa sovellustensa parantamiseksi. Apple on aiemmin painottanut, että X:n keräämä kasvodata säilytetään turvallisesti laitteessa verkon sijasta.

Kasvodatan luovuttaminen ulkopuolisille huolestuttaa tietosuoja-aktivisteja.

– Apple on perinteisesti ollut aika hyvä laittamaan vastuuseen sopimuksia rikkovat kehittäjät, mutta sen pitää napata heidät ensin – ja joskus se on se vaikea juttu. Se tarkoittaa, että tunnetut nimet tuskin käyttävät tätä väärin, mutta tilaa riittää silti paljon haaskaeläimille, yhdysvaltalaisen kansalaisjärjestön American Civil Liberties Unionin Jay Stanley sanoi Reutersille.

Apple ei ole luovuttamassa kehittäjille kaikkea kerättävää kasvodataa. Luovutus käsittää vain visuaalisen kasvodatan, ei sitä tarkkaa matemaattista mallia, joka käyttäjästä puhelimeen säilötään. Kehittäjien saama data ei siis mahdollista puhelimen lukon avaamista.

Yhtiön mukaan kehittäjät eivät saa käyttää tietoja mainontaan tai markkinointiin. Kasvotietoja ei myöskään saa myydä eteenpäin esimerkiksi analytiikkayrityksille. Tietojen käyttö nimettömien iPhone-omistajien profiloimiseksi on myös kielletty. Kehittäjien täytyy myös pyytää käyttäjältä erikseen lupa tietojen hyödyntämiseen.

Lisäksi käyttäjiä suojaa Applen tiukka seula sen App Store -sovelluskaupassaan. Verrattuna Androidin Google Play -kauppaan, App Storen sovelluskehittäjillä on todennäköisemmin puhtaat jauhot pussissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?