Tee nämä 5 asiaa, jos haittaohjelma iskee tietokoneeseesi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tee nämä 5 asiaa, jos haittaohjelma iskee tietokoneeseesi

Julkaistu: 29.10.2017 16:00

Tietokoneelle päässyt haittaohjelma voi säikäyttää pahasti, mutta siitä on täysin mahdollista päästä eroon, PCWorld opastaa.

Joskus haittaohjelma pääsee tietokoneelle, vaikka virustutka olisi käynnissä ja ohjelmat ajan tasalla. PCWorld koosti ohjeet Windows 10 -tietokoneen käyttäjille, kun vahinko on jo tapahtunut.

1. Keskeytä kaikki

Kun haittaohjelmasta on vahvat merkit, lopeta tietokoneen normaali käyttö mahdollisimman nopeasti. Katkaise nettiyhteys modeemin virtanapista. Tallenna keskeneräiset työsi, mutta älä huolehdi tietojen varmuuskopioinnista tässä vaiheessa. Sen sijaan käynnistä tietokone uudestaan vikasietotilaan.

Windows 10:n käynnistäminen vikasietotilaan tarkoittaa vain välttämättömien sovellusten, kuten käyttöjärjestelmän, käynnistämistä ja mielellään ilman verkkoyhteyttä. Toivon mukaan se myös estää haittaohjelmaa käynnistymästä.

Vikasietotilaan pääset painamalla Windowsin aloitusnappia vasemmassa alakulmassa hiiren vasemmalla napilla ja valitsemalla heti sen yläpuolella näkyvän virtanapin. Paina ja pidä pohjassa näppäimistön shift-näppäin, ja valitse hiirellä Käynnistä uudelleen.

Saat pian eteesi valikon, jossa seuraat polkua Vianmääritys > Lisäasetukset > Käynnistysasetukset > Käynnistä uudelleen. Sitten valitset seuraavasta ruudusta vaihtoehdon 4) Ota käyttöön vikasietotila.

2. Tuhoa väliaikaistiedot

Turhien väliaikaistiedostojen poisto ennen virusskannerin ajamista kannattaa jo pelkästään sen vuoksi, että tällä tavalla saattaa päästä haitallisista tiedoista eroon ainakin osittain.

Paina hiiren vasemmalla napilla Windowsin alapalkissa vasemmalla näkyvää suurennuslasia, ja ala kirjoittaa ilmestyvään hakukenttään "vapauta levytilaa…", kunnes näet vaihtoehdon nimeltä "Vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja". Valitse se ja noudata annettuja ohjeita.

Toiminto pyytää valitsemaan järjesteltävän aseman ja sen jälkeen, mitä tiedostoja halutaan poistaa. Kaikki ovat turvallisia poistettavia.

3. Skannaa virukset

Nyt voit ajaa tietokoneessasi täyden virusskannauksen ohjelmalla, joka siinä jo toivottavasti on. Tosin jos se päästi jo haittaohjelman lävitse, kannattaa tietokone tarkistaa jollain toisellakin ohjelmalla. Sellainen tulee kuitenkin useassa tapauksessa hakea internetistä.

Palataan hetkeksi tietokoneen uudelleenkäynnistykseen. Voit käynnistää tietokoneen uudestaan myös vaihtoehdolla 5, joka sallii internet-yhteyden käyttämisen vikasietotilassa.

Silloin voit ajaa koneessa jonkun internetistä ajettavan virusskannerin. Ilmaisia, verkkosivujen kautta toimivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi F-Securen Online Scanner, Trend Micron House Call, ESETin Online Virus Scan ja Norton Security Scan. Kun olet ajanut jonkun näistä, kytke nettiyhteys jälleen pois päältä.

Jos osaat epäillä jotain tiettyä tiedostoa haittaohjelman lähteeksi, voit käyttää tiedoston VirusTotal-verkkopalvelussa saadaksesi nopean analyysin tiedoston puhtaudesta.

Tosin internet-yhteyden salliminen tartuntatilanteessa on riski ja se voi ainakin teoriassa altistaa tietokoneen uusille uhkille esimerkiksi antamalla haittaohjelmalle yhteyden isäntäänsä.

4. Tarkista selain

Puhdistuksen jälkeen on syytä varmistaa, mikä kotisivu internet-selaimeesi on asetettu. Moni haittaohjelma muuttaa aloitussivun niin, että selaimen avaaminen johtaa saman lisävaarojen äärelle.

Pidä tietokone edelleen irti internetistä, ja etsi selaimiesi valikoista kohta, joka esittää kotisivun. Muuta se tarvittaessa turvalliseksi. Nyt voit kytkeä nettiyhteyden takaisin.

5. Se ikävin vaihe

Joskus haittaohjelma on liian sitkeä lähteäkseen normaalein konstein tai sitten se on vahingoittanut Windowsia pysyvästi. Silloin Windows pitää asentaa uudestaan.

Kopioi ensin tärkeät tietosi talteen ulkoiselle kiintolevylle tai johonkin kohteeseen, joka ei ole kiinni internetissä, kuten muistitikulle. Jos Windows ei toimi edes tämän vertaa, voit esimerkiksi luoda cd-levyn tietoihin pääsemiseksi tai käyttää Windowsin asennuslevyä.

Windowsin uudelleenasennus tapahtuu esimerkiksi pc:n mukana tulleen asennuslevyn, Microsoftilta ladattavan levykuvan tai pc:n tehdasasetusten palautuksen avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?