Tietoturva

Vaarallinen kiristäjä pysäytettiin – levisi myös Suomeen

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Bad Rabbit -kiristäjää on tavattu Suomessa, mutta epidemia on pysäytetty.
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus kertoo lisätietoja tiistaina havaitusta ja lähinnä Itä-Euroopassa levinneestä Bad Rabbit -kiristysohjelmasta.

Keskuksen mukaan uhriorganisaatioita on raportoitu noin kaksisataa lähinnä Venäjällä, Ukrainassa, Turkissa ja Saksassa. Yksittäisiä havaintoja on tehty myös Suomessa.

– Kyberturvallisuuskeskuksen tietoon on tullut joitakin Bad Rabbit -havaintoja. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei haittaohjelma ole levinnyt laajamittaisesti Suomeen. Mikäli tilanne muuttuu, tiedotamme siitä erikseen, keskus sanoo tiedotteessa.

Bad Rabbit estää tietokoneen käytön ja vaatii bitcoin-lunnaita noin 240 euron arvosta. Lunnaita ei pidä missään tapauksessa maksaa, Kyberturvallisuuskeskus korostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haittaohjelma teeskentelee Flash-toisto-ohjelman päivitystä. Flash on kuoleva ja vaaralliseksi pitkään tiedetty tekniikka, jonka asentamista pitäisi aina harkita tarkkaan, vaikka kyseessä olisi aito ohjelma.

Bad Rabbitia ehdittiin havaita myös ainakin Yhdysvalloissa, Bleeping Computer kertoi.

Haittaohjelma voi levitä esimerkiksi yritysten omissa verkoissa omatoimisesti yrittämällä kirjautua varastamillaan kirjautumistunnuksilla ja yleisimmillä heikoilla salasanoilla muille verkon koneille. Teoriassa tämä saattoi altistaa useat samassa verkossa olevat tietokoneet tartunnoille ja levittämään tartuntaa yli rajojen, jos yrityksellä oli toimintaa haittaohjelman pääkohteena olleissa maissa.

Kiristäjä on kuitenkin nyt pysäytetty. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan Bad Rabbitia levittävä sivusto on suljettu eikä uusia tartuntoja ole enää raportoitu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt