Tietoturva

Google Playstä levisi taas naamioituja haittaohjelmia: Liitti Android-puhelimet hyökkääjän komentoon

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Google on poistanut kahdeksan haittasovellusta, joita on ladattu mahdollisesti miljooniin Android-puhelimiin.
Google on poistanut Play Store -kaupastaan kahdeksan sovellusta, jotka paljastuivatkin haitallisiksi, kertoo tietoturvayhtiö Symantec blogissaan. Sovelluksiin oli haittaohjelma, jolla Symantec on antanut nimen Sockbot.

Haittaohjelma on piilotettu Minecraftin mobiiliversioon liittyviin skin-lisäosiksi, joilla voi muokata pelihahmojen ulkoasua. Tähän mennessä saastuneita haittaohjelmia on löytynyt kahdeksan, jotka Google on jo sovelluskaupasta. Sovelluksia ehdittiin ladata 600 000–2,6 miljoonaan puhelimeen.

Haittakoodi oli piilotettu muun muassa tarkoituksellisen monimutkaisella ja osittain salatulla koodilla, mikä vaikeutti sen löytämistä.

Haittaohjelma oli ilmeisesti kohdistettu pääasiassa yhdysvaltalaisiin käyttäjiin, mutta Symantecin mukaan sitä on havaittu myös Venäjällä, Ukrainassa, Brasiliassa ja Saksassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taustalla Sockbot-haittaohjelma kuitenkin otti yhteyttä hyökkääjän hallitsemaan palvelimeen, jonka kautta sovellukselle pystyi antamaan komentoja. Symantecin mukaan sovellusta olisi voinut käyttää esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin, eli esimerkiksi kaatamaan verkkopalveluja lähettämällä turhaa kuormittavaa nettiliikennettä.

Tietoturvayhtiön mukaan Sockbot latasi Android-puhelimiin muun muassa listan mainoksista sekä tietoja mainoksien tyypeistä ja koosta. Haittaohjelmissa ei kuitenkaan ollut toimintoa mainosten näyttämiseen.

Symatec arvelee, että löydetty haittaohjelma oli todennäköisesti vielä kehitysvaiheessa.

Google Play -sovelluskauppaan on Googlen tarkistuksista huolimatta ennenkin päässyt erilaisia haitaohjelmia, joita on ladattu miljooniin Android-puhelimiin. Sitä vaarallisempia ovat kuitenkin muut kolmansien osapuolien sovelluskaupat.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laaja poliisioperaatio Lohjalla: Kerrostalon rapusta löytyi kuollut nainen

  2. 2

   Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

  3. 3

   Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

  4. 4

   Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

  5. 5

   Herttuatar Catherinen synnytys on käynnistynyt – saapui sairaalaan prinssi Williamin kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  2. 2

   Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

  3. 3

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

  6. Näytä lisää