Tietoturva

Kova väite USA:ssa: Tietoturvayhtiö auttoi Venäjän vakoojia - virustorjunta etsi koneilta salaisia tiedostoja

Julkaistu:

Hakkerointi
Venäläinen tietoturvayhtiö auttoi tahallaan Venäjää vakoilemaan NSA:n salaisuuksia, Wall Street Journal kirjoittaa.
Venäläisen tietoturvayhtiön Kaspersky Labin sitkeä kanta, jonka mukaan se ei tee yhteistyötä yhdenkään valtion kanssa, sai kolauksen The Wall Street Journalin maksullisesta artikkelista. Sitä lainaa muun muassa Ars Technica -verkkolehti.

WSJ kuuli nykyisiltä ja entisiltä Yhdysvaltain hallinnon virkamiehiltä, että Kasperskyn tietoturvaohjelmistolla väitetysti tehty NSA-salaisuuksien vakoilu oli mahdollista ainoastaan Kasperskyn yhteistyöllä.

Viranomaisten mukaan Kasperskyn ohjelmistoa muutettiin niin, että se skannasi tietokoneista haittaohjelmien lisäksi avainsanoja, kuten top secret eli huippusalainen, arkaluonteisten asiakirjojen löytämiseksi. Ainakin jonkun työntekijän on ollut pakko tietää tällaisesta muutoksesta, lehden lähteet tulkitsevat.

Äskettäin paljastui, että Yhdysvaltain jo pitkään kestäneet huolet Kasperskya kohtaan saivat alkunsa israelilaisten hakkerien työstä. He havaitsivat Kasperskyn tietokoneiden sisältävän NSA:n työkaluja ja hälyttivät NSA:n tutkimaan asiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaspersky on vakuuttanut, ettei sillä ole mitään tietoa väitetystä venäläisoperaatiosta tietojen varastamiseksi. Yhtiön mukaan sen ohjelmistoissa saattaa olla haavoittuvuuksia, joita on käytetty sen tietämättä vakoiluun. Kaspersky reagoi uusiin syytöksiin vakuuttamalla edelleen syyttömyyttään ja lupaavansa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Saksan kyberviranomaisen BSI:n mukaan väitökset Kasperskya vastaan eivät toistaiseksi edellytä toimenpiteitä. Viranomaisen keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan BSI:llä ei ole mitään todisteita venäläisten Kasperskyn ohjelmiston avulla suorittamasta vakoilusta.

– BSI ei toistaiseksi tarjoa varoitusta Kasperskyn tuotteiden käytön varalta, koska BSI:llä ei ole todisteita yhtiön väärinkäytöksistä tai heikkouksista sen ohjelmistossa, tiedotteessa sanotaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt