Tietoturva

Toimittaja vei Googlen vimpaimen kotiinsa – vika muutti salakuuntelulaitteeksi

Julkaistu:

Tietoturva
Googlen uudesta Home Mini -kaiuttimesta paljastui vika, joka pani sen tallentamaan ääntä ja lähettämään sen Googlen palvelimelle ilman käyttäjän lupaa.
Googlen Home Mini -älykaiuttimesta on paljastunut vika, jonka myötä laite kuuntelee käyttäjäänsä jatkuvasti, kertoo laitteen testattavakseen saanut Android Policen toimittaja Artem Russakovskii.

Google Home Mini on viime viikolla julkaistu, 50 dollarin hintainen suurilla kielialueilla markkinoille tulossa oleva älykaiutin, jonka digiavustaja ottaa vastaan äänikomentoja. Kaiuttimelle puhumalla voi esimerkiksi tehdä nettihakuja tai ohjata kodin ohjelmistoja.

Kaiutin kuuntelee koko ajan ympäristöään, ja se aktivoidaan äänikomennolla ”OK, Google”.

Mahdollisesti ohjelmisto- tai laitevirheestä johtuen kylpyhuoneeseen sijoitettu Russakovskiin kaiutin kuunteli ympäristöään koko ajan, ja ehti tehdä muutaman päivän aikana tuhansia äänitallenteita ja lähettää ne Googlen palvelimille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Googlen mukaan kaiuttimesta löytyi vika, joka aktivoi laitteen kosketuslevyn ilman käyttäjän tekemää kosketusta. Levyn koskettaminen toimii samalla tavalla kuin ”OK, Google” -äänikomento, joka aktivoi tekoälyavustajan ottamaan vastaan komentoja ja samalla tallentamaan ääntä.

Google reagoi ongelmaan julkaisemalla päivityksen, joka poisti kokonaan käytöstä kaiuttimen kosketusohjauksen. Yhtiö on sanonut myös työstävänsä kestävää ratkaisua asiaan, muttei ole täsmentänyt asiaa.

Vaikka Google korjasi laitteen, episodi herättää runsaasti kysymyksiä kodin älylaitteista. Vaikka ne ovat teoriassa turvallisia käyttää, ohjelmistovikojen tai hakkeroinnin mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Jälkimmäisessä tapauksessa laitteet olisi mahdollista muuttaa täysverisiksi salakuuntelulaitteiksi.

Googlen tekoälyavustajan ympäristön kuunteleminen ei rajoitu ainoastaan älykaiuttimiin. Jos Google Assistant on aktivoitu Android-puhelimessa – monessa tapauksessa on, vaikkei käyttäjä sitä tiedäkään – myös puhelin kuuntelee ympäristöään ja tekee tallenteita. Voit lukea asiasta lisää täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt