Annatko selaimen muistaa salasanat puolestasi? Silloin sinun tulee tietää tämä

Kaikki verkkopalveluissa käyttämäsi salasanat ovat pahimmillaan muutaman klikkauksen päässä muolta tietokonene käyttäjiltä.

25.9.2017 7:00

Verkkoselaimet saattavat palvella käyttäjäänsä arvaamattoman pitkälle – aina siihen pisteeseen asti, että ne esittävät hänen tallentamansa salasanat selväkielisinä niin pyydettäessä.

Tämä voi olla myös uhka, jos tietokone on yhteiskäytössä. Tai jos käytät vaikka vaikka satunnaisesti kaverin tai yleistä tietokonetta ja tallennat epähuomioissa salasanasi.

Selaimissa on kuitenkin eroja. Seuraavilla ohjeilla löydät salasanasi tietokoneen Firefox-, Chrome-, Safari- ja Edge-selaimessa.

Chrome

Chromessa tie salasanoihin on oikean yläkulman kolmen pystypisteen valikko > Asetukset > Lisäasetukset > Hallitse salasanoja. Jokaisen salasanan vieressä on kolme pistettä, joiden alta valitaan Tiedot. Sitten painetaan salasanan vieressä olevaa silmän kuvaa.

Jos käytät tietokoneessa salasanaa sen lukitsemiseen, joudut vielä antamaan sen. Tämä tekee salasanan suojauksesta verrattain tehokasta, sillä ihan kuka vain ei pysty sitä kurkkimaan.

Firefox

Firefoxissa salasanat esitetään suoraviivaisemmin. Paina oikean yläkulman kolmea vaakaviivaa, ja valitse Asetukset > Turvallisuus > Tallennetut kirjautumistiedot > Näytä salasanat. Valitse Kyllä, kun selain kysyy varmistusta.

Saat listan salasanoista ilman vaatimusta erillisen salasanan antamisesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Firefoxissa tallennetut salasanat saa näkymään kuka tahansa, joka pääsee koneen äärelle. Kuvassa verkkopalvelut ja salasanat on sumennettu.

Safari

IDownloadBlogin mukaan Applen Safarissa Macilla klikkaa Safari > Asetukset > Salasanat. Salasanan näkeminen selväkielisenä edellyttää sen klikkaamista ja sitten Mac-tilin käyttäjätunnuksen ja salasanan antamista Chromen tapaan.

Edge

Windows 10:n vakioselain Edge ei näytä salasanoja ilman seikkailua Windowsin valikoissa.

Näet listan palveluista, joihin olet salasanasi tallentanut painamalla Edgessä oikean yläkulman kolmea vaakapistettä. Mene Asetuksiin, ja paina Näytä Lisäasetukset. Löydät napin nimeltä Salasanojen hallinta. Paina sen jälkeen listassa olevia kohteita nähdäksesi niiden käyttäjänimet. Salasanoja ei vielä tässä vaiheessa paljasteta.

Salasanojen näkemiseksi pitää sukeltaa Windowsiin painamalla alareunan suurennuslasia Windows-kuvakkeen vieressä ja kirjoittamalla hakukenttään tunnistetietojen hallinta. Windows ehdottaa nopeasti tätä valintaa hakutulosten kärjessä, joten klikkaa sitä.

Nyt täytyy katsella Internet-tunnistetietoja. Jokaisen tietueen oikealla puolella on alaspäin osoittava nuoli, jota painamalla saat näkyviin piilotetun salasanan. Sen näkemiseksi paina Näytä, mutta vielä ennen paljastamista sinun tulee antaa Windowsin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

On muitakin suojautumiskeinoja

Verkkoselaimet tarjoavat myös mahdollisuutta synkronoida salasanat laitteiden kesken. Tämä tarkoittaa sisäänkirjautumista Google- tai Microsoft-tunnuksilla. Se ei kuitenkaan estä niiden kurkkimista.

Turvallisin vaihtoehto on käyttää salasanapankkia eli salasanojen hallintaohjelmaa. Tämä luo kaikkiin käyttämiisi verkkopalveluihin yksilölliset ja monimutkaiset salasanat. Käyttäjän tarvitsee muistaa itse vain ohjelman pääsalasana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?