Tietoturva

Tätä ei moni tiedä: Android-varmuuskopiosi voi kadota Google Drivesta

Julkaistu:

Varmuuskopiot
Google ei antanut kunnollista varoitusta Android-varmuuskopioiden hävittämisestä, yksi käyttäjä syyttää. Myös kaikkien muiden tulee olla varuillaan.
Googlen varmuuskopiokäytännöissä on sudenkuoppa, jonka Reddit-käyttäjä Tanglebrook oppi kantapään kautta. Hän kertoo menettäneensä Androidin asetuksensa, ainakin 50 sovelluksen tiedot ja kaikki wifi-salasanansa.

Tanglebrook kertoo palauttaneensa Nexus 6P -puhelimensa pari kuukautta sitten ja käyttäneensä iPhonea uutta Android-puhelinta etsiessään. Viime viikolla hän sattui vilkaisemaan varmuuskopiokansiotaan Google Drive -tallennuspalvelussa, eikä 6P:stä tehtyä varmuuskopiota näkynyt missään.

Googlen virallinen tukiartikkeli vahvistaa, että yhtiö hävittää käyttäjien Android-laitteiden automaattiset varmuuskopiot, jos laitteet jäävät käyttämättä tietyksi ajaksi.

Tukiartikkelista ei ole edes olemassa suomenkielistä versiota, eikä siinä täsmällisesti sanota, koska Google tosiasiassa tuhoaa varmuuskopiot. Kun laitteen edellisestä käytöstä on kulunut kaksi viikkoa, Google ”saattaa” esittää varmuuskopioiden alla päivämäärän, jolloin tiedot tuhotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Artikkelin esimerkissä mainitaan 54 päivää varoitusilmoituksen antamisesta. Takaraja näyttäisi siis olevan kahden kuukauden paikkeilla ilmoituksesta lukien, mutta saattaa vaihdella tapauskohtaisesti.

Reddit-käyttäjä on käärmeissään, ettei Google mitenkään lähestynyt häntä asiasta muuten kuin hiljaisella ilmoituksella Drivessä.

– Googlelta ei tullut mitään varoitusta. He vain tuhosivat tietoni [...] ei ilmoitusta, ei sähköpostia, ei mitään proaktiivista tiedonantoa ja mikä tärkeintä, ei mahdollisuutta käyttää Drive-tilani sataa gigatavua perkeleen varmuuskopioni säilyttämiseen, Tanglebrook kirjoittaa.

Sata gigatavua on maksullinen palvelu, mutta Google tarjoaa kaikille käyttäjille joka tapauksessa ilmaiseksi 15 gigatavua dataa.

– Olen ällikällä lyöty, kirjoittaja tiivistää tunnelmat.

Omien varmuuskopioiden vanheneminen on helppo tarkistaa. Avaa Androidin Drive-sovellus ylhäällä vasemmalla olevasta hampurilaisvalikosta valitse varmuuskopiot. Täältä näet, mistä kaikista laitteistasi Google Drivessa on varmuuskopiota ja milloin ne ovat vanhenemassa. Halutessasi voit myös poistaa vanhoja varmuuskopioita.

Driven sisältöä tietokoneella katseltaessa varmuuskopiointivalikko näkyy ruudun vasemmassa reunassa. Tietokoneversio ei kuitenkaan näytä kopioiden vanhenemispäiviä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt