Virus leviää Facebookissa – älä missään nimessä klikkaa tätä kaverilta tulevaa viestiä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Virus leviää Facebookissa – älä missään nimessä klikkaa tätä kaverilta tulevaa viestiä

Facebook-virus teeskentelee olevansa kaverilta tullut videolinkki.

Julkaistu: 24.8.2017 15:30

Videoksi naamioituva virus tulee kaverilta Facebook Messenger -pikaviestimellä.

Facebookissa leviää videoksi naamioituva virus, joka tulee kaverilta Messenger-viestin muodossa ja sisältää oheistekstinä vastaanottajan nimen sekä hymiön. Linkkiä ei tule missään nimessä klikata.

Linkin klikkaaminen tietokoneella johtaa sivustolle, jolta käsin yritetään asentaa haittaohjelmaa, kertoo Focus. Jos käyttäjä hyväksyy asennuksen, tietokoneelle asentuu tietokoneelta tietoja varastava haittaohjelma.

Uusiseelantilaiselle TVNZ:lle asiaa kommentoinut tietoturva-asiantuntija Martin Cocker sanoi, että samalla tavalla levitetään parhaillaan myös kiristyshaittaohjelmaa, joka salakirjoittaa käyttäjän tiedostot ja vaatii niistä lunnaita.

Tartunnan saanut käyttäjä alkaa myös jakaa virusta omille Facebook-kavereilleen Messenger-pikaviestimen välityksellä.

 

IS Digitodayn havaintojen perusteella puhelimella klikattuna linkki johtaa Google Docs -asiakirjaan, joka näyttää videolta. Koska haittaohjelmien syöttäminen kännykälle on vaikeampaa kuin tietokoneisiin, linkkiä klikanneelle puhelimen käyttäjälle tarjotaan rekisteröitymistä vedonlyöntisivustolle.

Vastaavanlaisia viruskampanjoita on nähty Facebookissa aikaisemminkin.

Jos kaverisi kertovat sinun levittävän tartuntaa, toimi seuraavasti:

- Tarkista Chrome-selaimen lisäkkeiden asetukset (kirjoita osoitekenttään chrome://extensions/). Jos näet selainlaajennusten listassa jotain mitä et tunne, poista se.

- Varoita kavereitasi Facebook-seinälläsi ja vaihda Facebook-salasanasi.

- Tutki, onko luvattomilla sovelluksilla oikeus Facebookisi käyttämiseen. Kännykällä valitse asetukset > käyttäjätilin asetukset (Android) tai asetukset (iOS) > sovellukset > kirjauduttu sisään Facebookin kautta. Poista listasta sovellukset, joita et tunne.

- Jos olet käyttänyt Facebookia tietokoneella, tee sillä virustarkistus. Jos koneellasi ei ole virustutkaa, käytä esimerkiksi F-Securen Online Scanneria.

- Jos huomaat kaverisi levittävän virusta, anna hänelle nämä ohjeet.

Virusta levittävä viesti tulee Facebook-kaverilta ja se on varustettu vastaanottajan nimellä. Vasemmalla oleva kuva on lähettäjän Faceboook-profiilikuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?