Puolet suomalaisista kierrättää salasanoja – viranomainen neuvoo käyttämään salasanaholvia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Puolet suomalaisista tekee saman virheen – nyt viranomainen antaa salasananeuvon

Julkaistu: 23.8.2017 7:08

Salasanaholvi on kierrätettyjä salasanoja turvallisempi. Mutta senkin käytössä on niksinsä.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan puolet suomalaisista käyttää samaa salasanaa useammassa palvelussa. Viranomainen huomauttaa käytännön vaarallisuudesta.

9 prosenttia suomalaisista käyttää samaa salasanaa kaikissa sähköisissä palveluissa, ja 41 prosenttia käyttää samaa salasanaa useammassa palvelussa. Tämä mahdollistaa käyttäjän henkilökohtaisille tileille murtautumisen, kun salasana päätyy rikollisten tietoon.

Verkkorikolliset hyödyntävät tilannetta muun muassa salasanoja kalastelevilla sivustoilla sekä murtautumalla verkkopalveluihin ja varastamalla niistä kokonaisia käyttäjätietokantoja salasanoineen.

Viranomainen suosittelee salasanojen muistamisen tueksi erillistä hallintaohjelmaa eli holvia. Tässä suomalaiset ovat olleet hyvin laiskoja, sillä vain kaksi prosenttia käyttää sellaista. Ruotsissa vastaava luku on 8 %.

– Salasanojen hallintaohjelmien käyttöä kannattaa harkita. Salasanojen hallintaohjelmat laittavat niihin tallennetut tiedot säilötiedostoon ja salaavat sen satunnaisella salausavaimella, joka puolestaan salataan käyttäjän valitsemalla salalauseella, selittää Kyberturvallisuuskeskus holvin toimintaa.

Salasanaholvia käytettäessä tärkeintä on muistaa sen salasana, jonka takana kaikki eri palveluiden salasanat ovat. Unohdettu salasana vie kaikki sähköiset palvelut käyttämättömiin ja liian helppo salasana puolestaan voi altistaa laajalle salasanavarkaudelle.

Jos salasanaholvi sijaitsee käyttäjän omalla tietokoneella eikä verkkopalvelussa, sen varmuuskopioinnista tulee huolehtia tarkasti.

Viestintävirasto mainitsee salasanaholveista vaihtoehtoina KeePassin, KeePassX:n, Dashlanen, 1Passwordin, LastPassin, Apple Keychainin, F-Secure Keyn ja PasswordSafen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?