Tietoturva

Kavala haittaohjelma levisi loikalla kotien reitittimissä: ”Suojautumiseen riittää jopa lemmikin nimi”

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Mirai-haittaohjelmatartuntojen määrä kotien reitittimissä loikkasi moninkertaiseksi yhdessä viikonlopussa.
Verkkohyökkäyksissä käytetyn Mirai-haittaohjelman tartuttamien reitittimien määrä nousi yllättäen elokuun alussa, kertoo Viestintävirasto. Mirai-haittaohjelma muodostaa verkkorikollisten hallitseman bottiverkon, jota voi käyttää esimerkiksi lähettämään suuria määriä liikennettä johonkin kohteeseen, joka kaatuu kuormituksen takia.

Viestintäviraston mukaan kevään ja kesän aikana päivittäisten Mirai-havaintojen määrä on ollut alle sadan, mutta 5.–6. elokuuta tartuntojen määrä hyppäsi yli 450:n.

Mirai-haittaohjelma etsii verkosta laitteita, joissa käytetään yleisimpiä valmistajien esiasentamia käyttäjätunnus- ja salasanayhdistelmiä, kuten admin/12345 jne.

Viestintäviraston mukaan on erittäin tärkeää muuttaa nettiin kytkettävien laitteiden oletussalasanat. Virasto suosittelee käyttämään monimutkaisia ja uniikkeja salasanoja, mutta pääasia on, että salasana vaihdetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämän tyyppisiltä hyökkäyksiltä suojautumiseen riittää jopa se lemmikin nimi tai uuden salasanan teippaaminen lapulla laitteen kylkeen, Viestintäviraston tiedotteessa todetaan.

Virasto neuvoo myös pitämään laitteen ohjelmistot ajan tasalla. Viestintäviraston mukaan myös uutta reititintä ostaessa kannattaa olla tarkkana.

– Markkinoilla on paljon tuotteita, joiden tietoturvallisuus voi olla mitä sattuu.

Viestintäviraston mukaan teleoperaattorit Suomessa huolehtivat kuitenkin yleisesti, että niiden myymät laitteet ovat turvallisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt