Onko sinulla robotti-imuri? Asuntosi pohjakaava saatetaan myydä Googlelle

Imurirobottien keräämät kartat kotien sisältä kiinnostavat tiettävästi Googlea ja kumppaneita.

25.7.2017 11:20

Roomba-robottipölynimurien valmistaja iRobot näkee uuden markkinan kotien datan imuroinnissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

IRobotin teknologia selvittää huoneiden mittasuhteet ja huonekalujen etäisyydet toisistaan. Sisätilojen tarkkaa kartoitusta pidetään älykotien seuraavana valloituksena.

– On olemassa kokonainen esineiden ja palvelujen ekosysteemi, jonka älykoti voi tarjota sitten, kun kodista on saatavilla rikas kartta, jonka omistaja on sallinut jaettavan, arvioi iRobotin toimitusjohtaja Colin Angle.

Angle ennakoi myyvänsä kotien pohjakaavat yhdelle tai useammalle teknologia-alan kolmesta jättiläisestä (Big Three) seuraavan parin vuoden aikana.

Reutersin mukaan Angle viittasi Amazon.comiin, Appleen ja Googleen, jotka kaikki puskevat koteihin muun muassa puhetta ymmärtävillä digiavustajillaan. Asiayhteydestä riippuen Big Three käsittää toisinaan myös Facebookin.

Mennäänkö nyt liian pitkälle?

Säännöllisesti päivittyville pohjakaavoille povataan monenlaista käyttöä kodin akustiikan säätämisestä valaistuksen muuttamiseen vuorokauden aikojen mukaan.

IRobotin suunnitelmia kyseenalaistaa ihmisten pikkuhiljaa yleistyvä ymmärrys esineiden internetin tietoturvavaaroista.

Oma koti on kenen tahansa yksityisintä aluetta, eikä sen jakaminen edes kodin sisäiseen käyttöön luultavasti miellytä kaikkia ostajia. Teoriassa tarkoilla tiedoilla kodista joku ulkopuolinen voisi suunnitella vaikkapa asuntovarkauden etänä käymättä ensin kartoittamatta kohteita paikan päällä.

Kartat eivät myöskään välttämättä jäisi vain kotien sisäiseen käyttöön. Potentiaaliset ostajat, kuten Google ja Amazon, voisivat teoriassa käyttää pohjakaavoja suositellakseen kotien hyödykkeitä asiakkaille. Kotikartoista saattaa siis tulla kauppatavaraa mainostajille.

IRobotin Angle korostaa Reutersille, että kenenkään tietoja ei myydä ilman heidän suostumustaan. Samalla hän luottaa, että useimmat antavat siihen luvan nauttiakseen älykotinsa antimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?