Useiden suomalaiskotien turvakameroista live-verkkolähetys asukkaiden tietämättä: ”Tilanne on käyttäjälle vaikea”

Yksityisten valvontakameroiden kuvaa on päätynyt yleisesti katsottavaksi internetiin Suomesta. Kameroiden omistajilla olisi helppo keino estää videolähetykset.

20.7.2017 12:42

Yli 80 suomalaisen valvontakameran suora videokuva on katsottavissa internetissä, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija kertoo IS Digitodaylle.

Alun perin asiasta kertoi Lännen Media. Kamerat ovat osa suurempaa, ilmeisesti venäläistä verkkosivustoa, joka käsittää videokuvaa kymmenistä tuhansista kameroista ympäri maailman.

– Sivuston mukaan kaikki kamerat ovat sellaisia, joissa ei ole minkäänlaista suojausta, kuten salasanaa, Viestintäviraston Sami Orasaari sanoo.

On väitetty, että ainakin yksi kamera olisi kuitenkin ollut salasanalla suojattu. Orasaaren mukaan on mahdollista, että kameran normaali katselu onkin suojattu, mutta silti kameran ip-osoitteen tietystä portista kuvan voi nähdä ilman tunnuksia.

Myös kameroiden ohjelmistoissa on ajoittain puutteita. Asetusten säätäminen voi vaatia salasanaa, mutta kuvan katsominen välttämättä ei, Orasaari pohtii.

Videokuvaa ehkä jopa vuosien ajalta

Suomalaisten valvontakameroita on aiemminkin päätynyt yleiseen katseluun, ja kyseisellä verkkosivullakin lienee kameroita, jotka ovat vuotaneet kuvaa jo vuosia. Vastaavia sivustoja on muitakin, joten suomalaisia kameroita lienee nähtävillä paljon enemmänkin. Vahinko tapahtuu kameran omistajalle todella salakavalasti.

– Tilanne on käyttäjälle vaikea, sillä kamerasta ei päällepäin näe, että se lähettää kuvaa koko maailmalle. Omistaja vain tarkistaa, että hän näkee kuvan ja siihen kiinnostus sitten loppuu.

Kyseisellä verkkosivulla ei kurkita Suomessa kaikista intiimeimpiin paikkoihin, kuten ihmisten makuuhuoneisiin, mutta kotien pihoja on paikoin näkyvissä. Toisaalta vaikuttaa siltä, että osa mainituista yli 80 kamerasta voi olla tarkoituksella julkisia. Niissä esiintyy esimerkiksi kaupunkien toreja tai venesatamia.

Yksi toimi pelastaa paljolta

Asiantuntija Sami Orasaaren mukaan jokaisen valvontakameran omistajan tulisi vähintään huolehtia, että kamerassa on käytössä vahvat tunnukset. Myös kamerassa usein oletuksena oleva käyttäjätunnus ja salasana pitää vaihtaa, koska ne ovat yleensä äärimmäisen helposti murrettavissa.

Vahvat tunnukset tulisi luoda ennen kameran liittämistä verkkoon, koska uhkana ovat myös laitteisiin nopeasti tarttuvat haittaohjelmat. Aiemmin on käynyt niin, että kamera on saastunut jo puolessa minuutissa nettiin kytkemisen jälkeen. Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten ahkerasti kameran valmistaja julkaisee tietoturvakorjauksia.

Kameroiden valmistajia Orasaari kehottaa varmistamaan, että laitteita ei olisi edes mahdollista kytkeä vahingossa kaikkien näkyville asennusvaiheessa. Kuvan etäkatselu vaikkapa kesämökiltä tulisi puolestaan hoitaa niin, että itse kameraan ei oteta yhteyttä. Sen sijaan käyttäjä kirjautuisi pilvipalveluun, jonka kautta kuva olisi nähtävissä, Orasaari ohjeistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?