Haittaohjelma teki pahaa jälkeä puhelimissa: 14 miljoonaa tartuntaa, yli miljoonan saalis - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Haittaohjelma teki pahaa jälkeä puhelimissa: 14 miljoonaa tartuntaa, yli miljoonan saalis

Android-laitteissa levinnyt haittaohjelma huijasi itselleen mainostuloja ovelalla tavalla.

7.7.2017 15:45

CopyCat-haittaohjelma aiheutti paljon vahinkoa Android-laitteissa viime vuonna, tietoturvayhtiö Check Point kertoo. Sen kukoistuskausi ajoittui huhti–toukokuuhun 2016 ja se tartutti kaikkiaan 14 miljoonaa laitetta.

Kahdeksassa miljoonassa tapauksessa hyökkääjät onnistuivat myös niin sanotusti roottaamaan laitteen, eli saamaan siihen täydet käyttöoikeudet. Tuntemattomat tekijät nettosivat sillä varovaisesti arvioiden noin 1,3 miljoonaa euroa. Todellinen luku voi olla suurempikin.

Haittaohjelma ei levinnyt Googlen virallisesta Play-kaupasta käsin, vaikka sellaistakin on tapahtunut. CopyCat levisi suosittujen sovellusten saastutettujen versioiden mukana ja keskittyi keräämään tekijöilleen vääriä mainostuloja.

Ovelin kikka oli ottaa kunnia muiden sovellusten asentamisesta Google Play -kaupassa. Näin muualle tarkoitetut mainostulot valuivat hyökkääjien laariin. CopyCat myös asensi omatoimisesti vääriä sovelluksia laitteisiin ja esitti miljoonissa muissa vääriä mainoksia.

Suurin osa uhreista sijaitsi Aasiassa, mutta myös Euroopassa tavattiin tartuntoja. Euroopan osuudeksi laskettiin seitsemän prosenttia kaikista tartunnoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?