Microsoft paikkasi Windows XP:n ja varoittaa WannaCrysta ja valtiollisten haittaohjelmien uhasta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Microsoft varoittaa uudesta uhasta – päivitti jopa vanhan Windows XP:n

Windows XP lakkasi saamasta tietoturvapäivityksiä vuonna 2014. Nyt Microsoft päivitti sitä poikkeuksellisesti uudempien Windowsien ohella.

Windows XP lakkasi saamasta tietoturvapäivityksiä vuonna 2014. Nyt Microsoft päivitti sitä poikkeuksellisesti uudempien Windowsien ohella.

Julkaistu: 14.6.2017 10:47

Ohjelmistojätti paikkasi haavoittuvuuksia Windows XP:stä, mutta vakuuttaa, ettei siitä tule tapa. Syynä ovat valtiolliset haittaohjelmat.

Yhdysvaltalainen ohjelmistoyhtiö Microsoft julkaisi tiistaina illalla kesäkuun tietoturvakorjaukset Windowsille ja muille tuotteilleen. Huomion varastavat tusina tietoturvapäivitystä, jotka julkaistiin myös vanhentuneille Windowsin versioille, joille ei normaalisti päivityksiä heltiä.

– Tarkasteltaessa tämän kuun päivityksiä, joidenkin haavoittuvuuksien todettiin olevan korostetun alttiina valtiollisille kyberhyökkäyksille, Microsoftin Cyber Defense Operations Centerin johtaja Adrienne Hall sanoo yhtiön blogissa.

Riskin poistamiseksi Microsoft julkaisi kyseiset päivitykset kaikille asiakkailleen mukaan lukien ne, jotka käyttävät Windows XP:tä, Windows 8:aa, Windows Vistaa tai Windows Server 2003:a. Näille ei enää normaalisti julkaista päivityksiä.

Microsoft muistuttaa, miten globaalisti levinnyt WannaCry-haittaohjelma todisti kuukausi sitten kouriintuntuvasti kyberhyökkäysten vaaroista kuluttajille ja yrityksille. Haittaohjelmasta on epäilty Pohjois-Koreaa.

Yhtiö pysyttelee silti salamyhkäisenä siitä, miksi se epäilee uusien valtiollisten hyökkäyksien olevan mahdollisia.

– Johtuen tuhoisien kyberiskujen korotetusta riskistä, päätimme [julkaista päivitykset myös vanhoille Windowseille], koska päivitysten asentaminen antaa lisäsuojaa WannaCryptiä [eli WannaCryta] muistuttavilta mahdollisilta hyökkäyksiltä, Hall kirjoittaa.

Päivitykset vanhoille Windowseille voi ladata Microsoftin tukisivun tarjoamista päivityskohtaisista linkeistä.

Jos käytössä on nykyaikainen tuettu Windows, kuten Windows 8.1 tai Windows 10, ei käyttäjän tarvitse tehdä mitään, jos Windows Update -palvelun asetuksiin ei ole koskettu.

Kyseessä on jo toinen kuukausi peräkkäin, kun Microsoft paikkaa tukensa ulkopuolella olevia Windowseja kuten XP:tä. Toukokuussa näin tehtiin varastettuihin NSA-työkaluihin perustuvan WannaCry-kiristäjän vuoksi. Silti yhtiö vakuuttaa, ettei tästä tule tapa.

– Päätöstämme julkaista nämä tietoturvapäivitykset jatketun tuen ulkopuolella oleville alustoille ei tule tulkita poikkeamiseksi standardista palvelukäytännöstämme, toteaa Microsoft Security Response Centerin johtaja Eric Doerr toisessa blogikirjoituksessa.

Tuoreimmat osastosta