Windows 10 napsauttaa suositun virustutkan huomaamatta pois päältä

Julkaistu:

Windows 10
Kaspersky on käärmeissään Microsoftille virustutkansa poiskytkemisestä Windows 10:ssä.
Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab valittaa Microsoftista Euroopan unionin kilpailuviranomaisille, muun muassa The Verge kertoo. Syynä on tapa, jolla Microsoft edistää oman Windows Defender -virustutkaansa asemaa Windows 10:ssä.

Asiasta kirjoittaa Kasperskyn perustaja Jevgeni Kasperski blogissa. Valitus on jatkoa yhtiön Microsoftin vastaisille toimille Venäjällä. Hänen mukaansa Microsoft käyttää hallitsevaa markkina-asemaansa oman tietoturvaohjelmistonsa pönkittämiseen Windows 10:ssä.

Valituksen mukaan Windows 10 hävittää Kasperskyn ja muiden kilpailijoiden virustutkan, kun Microsoftin asiakkaat siirtyvät uuteen Windowsiin. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että Microsoft sanoo päivityksen yhteydessä käyttäjän ohjelmien pysyvän koskemattomina, Jevgeni Kasperski tähdentää.

– Windows tekee tämän ilman käyttäjän selvää suostumusta ja hädin tuskin antaa varoitusta: Ilmoitus näkyy näytöllä kirjaimellisesti vain muutaman sekunnin. Lisäksi sillä välin, kun ilmoitus kertoo lihavoiduin kirjaimin "Käynnistimme Windows Defenderin", olemassa olevan tietoturvaohjelmiston poistamisesta kerrotaan pienin kirjaimin, Kasperski kirjoittaa.

Perusongelma perustajan mukaan on, ettei Microsoft anna ulkopuolisille tietoturvayhtiöille tarpeeksi aikaa testata viimeisimpiä Windows 10 -päivityksiä yhteensopivuuden varmistamiseksi.

– Haluamme Microsoftin lopettavan käyttäjiemme – eikä vain meidän käyttäjiemme – harhaanjohtamisen. Haluamme, että kaikki tietoturvaratkaisut voivat toimia Windows-alustalla reilulla tavalla. Ja haluamme, että käyttäjämme voivat itse valita, mitä he tahtovat ja pitävät itselleen tärkeänä.

Microsoft puolustautuu The Vergelle sanomalla, että Kasperskyn kanssa on pyritty tapaamaan asiasta neuvottelemiseksi, mutta tapaamista ei ole onnistuttu järjestämään. Microsoftin mukaan Windows 10 noudattaa kilpailulakeja, mutta viranomaisten kaikkiin kysymyksiin ollaan valmiita vastaamaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt