Android-puhelin putosi ja hajosi – näin pelastin tiedot - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Android-puhelin putosi ja hajosi – näin pelastin tiedot

Kuvan puhelin ei liity tapaukseen.

Julkaistu: 11.6.2017 8:33

Rikkinäinen näyttö voi aiheuttaa ongelmia tietojen pelastukselle. Puhelimen sisällön talteen ottaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin mahdotonta.

Tämä on tapahtunut monelle älypuhelimen käyttäjälle: Puhelin putoaa maahan ja sen näyttö hajoaa tai pimenee. Puhelin on silti edelleen selvästi päällä, mutta näytön kautta sitä ei enää käy ohjaaminen.

Näin kävi läheseni Samsung Galaxy S5:n kanssa. Tietojen pelastusoperaatio vei yhden illan ja vähän yöstäkin, mutta lopputuloksena sain talteen paitsi kuvat ja videot, myös yhteystiedot, tekstiviestit, asiakirjat ja puheluhistoria.

Katso kansiot tarkasti läpi

Kuvien, videoiden tai vaikka mp3-musiikin pelastaminen Android-puhelimesta on helppoa tietokoneella, jos puhelinta ei ole lukittu.

Kytkin puhelimen Windows 10:ssä tietokoneeseen usb-kaapelilla, avasin Resurssienhallinta klikkaamalla sen kuvaketta alalaidan palkissa, ja puhelin näkyi vasemmalla tallennusmedioiden listassa.

Jos kuvien ja videoiden tuominen riittää, voit klikata puhelinta tallennusmedioiden listassa oikealla hiiren napilla ja valita Tuo kuvia ja videoita.

Voit myös kaksoisklikata puhelintasi ja nähdä esimerkiksi kansiot Card ja Phone. Huomaa, että kaikki kuvat, videot tai musiikki eivät välttämättä sijaitse muistikortin kansiossa, vaan lisäksi pitää kaivella puhelinkansiota, kuten sen sisältä löytyvää DCIM-kansiota.

Katso muutkin kansiot läpi, kuten Downloads tai Sounds. Valitse pelastettavat tiedostot ja kopioi ne tietokoneeseen haluamaasi kansioon. Helpointa on kopioida kansiot sellaisenaan, mutta tietomäärät voivat olla sellaisia, että ne tukehduttivat Windowsin.

Näin oli minun tapauksessani. Päädyin siirtämään ne suhteellisen pienissä erissä, mikä vei huomattavan kauan.

Mac-tietokoneissa tiedostojen siirtoon käytetään yleensä Android File Transfer -sovellusta, koska ainakaan perinteisesti Android-laitteen kytkeminen Maciin ei ole ollut yhtä suoraviivaista kuin Windowsissa.

Tietomäärä järkyttää helposti

Varaudu siihen, että puhelimen musiikki, kuvat ja videot voivat viedä todella paljon tilaa tietokoneesi kiintolevyltä tai vaikka siihen kiinnitetyltä ulkoiselta levyltä. Siis jopa kymmeniä gigatavuja tai enemmänkin.

Tietojen lataaminen pilveen, eli internetin eri tallennuspalveluihin, on myös mahdollista, mutta niiden ilmaistila tulee helposti vastaan ennen kuin läheskään kaikkea on saatu pelastettua puhelimesta. Lisäksi suurten tietomäärien lataaminen pilveen edellyttää nopeaa yhteyttä tietokoneesta nettiin päin.

Kun tietoturvasta tulee ongelma

Jos puhelimessa on näyttölukitus, ei tiedostoihin pääse niin vain käsiksi. Myös puhelimen usb-asetukset saattavat estää laitteen näkymisen. Jos näyttö ei tunnista kosketusta, mutta siitä saa yhä selvää, voi näyttöä yrittää käyttää kytkemällä puhelimeen usb-hiiren sovitinta käyttäen. Jos näyttö on pimeä, yksi vaihtoehto on hankkia sovitin, jolla puhelinta voi käyttää hiirellä toisen näytön, kuten television, kautta hdmi-yhteydellä.

Näillä tavoilla voi yrittää päästä läpi suojauksesta tai muuttaa puhelimen asetuksia niin, että tietokone tunnistaa sen.

Kontaktit voivat olla lähempänä kuin arvaatkaan

Kaikkea ei voi siirtää tiedostonhallinnassa. Tekstiviestit, kontaktit ja muut tiedot eivät näyttäydy samalla tavalla kopioitavina tiedostoina.

Yhteystietojen palautus on yleensä helppoa, sillä ne kopioidaan automaattisesti talteen käyttäessäsi Google tiliäsi puhelimella. Silloin kontaktit ovat automaattisesti tallessa osoitteessa contacts.google.com.

Minun tapauksessani varmuuskopiointi ei ollut päällä. Ajanpuutteen vuoksi turvauduin maksulliseen Dr.fone toolkit for Android -ohjelmaan, joka keräsi tietokoneelle paitsi kaikki yhteystiedot, myös tekstiviestit, puheluhistorian ja joitakin asiakirjoja. Tarvittaessa olisin saanut talteen myös esimerkiksi kuvat ja videot. Ohjelma tukee vain joitakin Samsungin malleja, mutta muitakin vaihtoehtoja tietojen pelastamiseen on olemassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?