Tietoturva

Windows 10:ssä on unohdettu tietoturvapommi: Näin poistat sen

Julkaistu:

Digivinkit
Windows 10 kerää oletuksena talteen kaikki näppäinpainalluksesi. Toiminnon voi kytkeä helposti pois päältä.
Jos Windows 10 -käyttöjärjestelmä jostakin tunnetaan, niin käyttäjien tietojen ahkerasta keräämisestä. Tämä tuli selväksi jo Windows 10:n esiversion ilmestyessä vuonna 2014, jolloin sen havaittiin jopa tallentavan näppäinten painallukset.

Tietoturvapiireissä näppäintallennukset tallentavat ohjelmat tunnetaan keylogger-nimisinä haittaohjelmina. Microsoftin tapauksessa voidaan olla montaa mieltä, onko kyseessä haittaohjelma, mutta sen toiminta vastaa totuttua kaavaa.

Näin kytket näppäintallentimen pois päältä: Paina vasemman alakulman Käynnistä-nappia (Windows-kuva) vasemmalla hiiren napilla ja paina hammasratasta (Asetukset). Valitse Tietosuoja, ja Yleiset-välilehdessä etsi kohta ”Lähetä Microsoftille tietoja kirjoittamisestani, jotta kirjoittamista ja käsinkirjoitusta voidaan parantaa tulevaisuudesta.” (viimeisen sanan kirjoitusvirhe on todella olemassa).


Microsoftin mukaan painalluksia tallennetaan käyttökokemuksen parantamiseksi. Mutta ota huomioon, että painallustesi joukossa on myös paljon arkaluontoista dataa, kuten salasanoja ja käyttäjätunnuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta kirjoittavan Privacy News Onlinen mukaan ei ole mitään varmuutta, että Microsoft on poistanut ne tiedot, jotka se ennätti kerätä asetuksen ollessa päällä. Microsoft sanoo muuttavansa näppäilytiedot nimettömiksi, ettei niitä voida yhdistää käyttäjiin. Ainakaan tietojen keruuhetkellä sitä kuitenkaan ei vielä tehdä, julkaisu sanoo.

Jostain syystä allekirjoittaneen tietokoneessa kyseinen asetus oli harmaalla, eikä siihen voinut koskea. Se oli myös pois päältä. Perheen kannettavassa Windows 10 -tietokoneessa näppäintallennus oli kuitenkin päällä, ja asetuksen pystyi kytkemään pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt