Tällaisia ovat ulkomailta tulevat urkintapuhelut – soittaja tiesi työnantajan ja kyseli raha-asioista

Toinen soittajista yritti viisi kertaa uudelleen saatuaan vastauksia joihinkin kysymyksiinsä.

14.3.2017 14:31

Suomalaiset ovat saaneet viime päivinä runsaasti englantilaisesta puhelinnumerosta tulevia soittoja, joiden tarkoitusperä on hämärä. Viestintäviraston erityisasiantuntija Ilkka Sovannon mukaan ne saattavat liittyä hämärään sijoitustoimintaan, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Ilta-Sanomat Digitoday keskusteli kahden maanantaina puhelun saaneen suomalaismiehen kanssa. Kumpikin kertoo keskeyttäneensä puhelun. Kummassakaan tapauksessa soittaja ei kertonut syytä puhelulle.

Molemmissa tapauksissa englantia puhunut soittaja tiesi vastaajan nimen. Toisessa tapauksessa soittaja tiesi myös vastaajan työnantajan.

– Soittaja kysyi, onko puhelimessa N.N [nimi poistettu], kertoo kolmekymppinen turvallisuusalalla työskentelevä mies.

– Vastasin että kyllä, minä olen puhelimessa.

Miehen mukaan puhelun taustalta kuului paljon melua, ja puhe oli todella hiljaisella. Soittajan englanti oli selkeää, eikä siinä kuulunut vahvaa korostusta.

Kolmekymppinen mies katkaisi puhelun tässä vaiheessa työkiireisiinsä vedoten.

Puheluun aamupäivällä 11 aikaan vastannut keski-ikäinen mies vastasi joihinkin soittajan esittämiin kysymyksiin. Kysymykset koskivat ikää, asumismuotoa, kodin velka- ja rahoitustilannetta sekä eläkejärjestelyjä.

– Tässä vaiheessa katkaisin puhelun, mies sanoo.

Saatuaan joitakin vastauksia soittaja yritti sitkeästi uudelleen. Hän yritti päivän aikana viisi kertaa uudelleen ja jätti kerran viestin vastaajaan. Viimeinen soittoyrityksistä tuli illalla vähän kuuden jälkeen.

– Ihan täyden työpäivän on soittaja tehnyt, keski-ikäinen mies toteaa.

Taloustietojen kyseleminen saattaa liittyä soittajan mahdollisiin pyrkimyksiin myydä sijoituksia. Viestintäviraston Sovannon mukaan tammikuussa Suomeen kohdistuneessa soittokampanjassa yritettiin kaupata sijoitustuotteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?