Google seuraa tarkasti, missä kaikkialla käyttäjä on vieraillut päivämäärää ja kellonaikaa myöten - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Muistatko missä kävit eilen tai viime viikolla? Yksi verkkosivu tietää kaiken

Googlen kartaston Aikajanan katsominen avartaa käsityksiä paitsi käyttäjästä itsestään, myös siitä, millaisen seurannan alla oikein olemmekaan.

Google tietää, missä liikuit eilen.

20.2.2017 7:05

Google Maps -karttapalvelu on oiva apu arjessa, mutta myös erittäin tarkka päiväkirja siitä, missä käyttäjä on älypuhelimensa kanssa käynyt. Kartaston Aikajana esittää kaikki vieraillut paikat päivämäärän mukaan ja vieläpä varustettuna tarkalla kellonajalla.

Päiväkohtainen tietojen tarkastelu vetää myös viivat määränpäiden välille yksittäisten matkojen hahmottamiseksi. Tiedot menemisistä listataan tarkemmin sivun vasemmanpuolisessa luettelossa.

Googlen mukaan sijaintihistorian seuranta on oletuksena pois päältä, mutta omien asetusten tarkistaminen ei ole pahitteeksi. Sijaintihistoria on nimittäin ollut helppo ottaa käyttöön vahingossa Googlen palvelujen uudistamisen ohella.

Google antaa asetusten tarkistamiseen seuraavat ohjeet, jotka koskevat Androidia versiosta 4.4 alkaen.

1. Avaa Google-asetukset (laitteestasi riippuen)

  • valitsemalla puhelimen asetusvalikosta Google.

  • avaamalla erillinen Google-asetukset-sovellus.

2. Valitse Sijainti > Google-sijaintihistoria. Täältä pääset myös tarkastelemaan liikkeitäsi.

3. Näin otat sijaintihistorian käyttöön tilillesi tai laitteillesi tai poistat sen käytöstä:

  • Jos haluat ottaa sijaintihistorian käyttöön tai poistaa sen käytöstä koko tililläsi ja kaikilla siihen liittyvillä laitteilla, kosketa yläoikealla olevaa valitsinta.

  • Jos haluat ottaa sijaintihistorian käyttöön tai poistaa sen käytöstä vain tietyllä laitteella, siirrä laitteen nimen vieressä oleva valitsin käytössä- tai pois käytöstä ‑asentoon.

Sijaintihistoriaa edeltävässä Sijainti-valikossa on myös pääkytkin, jolla voi poistaa gps- tai wifi-sijaintipalvelut kokonaan käytöstä. Tämä heikentää joidenkin sovellusten toimintaa.

Applen iPhonessa ja iPadissa Googlen sijaintihistorian hallinta onnistuu koskettamalla ensin näytön vasemmasta yläkulmasta kuvaketta, jossa on kolme päällekkäistä viivaa. Tästä aukeaa valikko, josta löytyy kohta Asetukset, jonka valitsemalla pääsee myös Sijaintihistoriaan.

Applen mobiililaitteiden Google-sovelluksessa sijaintihistorian tallennusta voi taas hallita valitsemalla Asetukset > Oma tili > Henkilötiedot ja tietosuoja > Toimintojen hallinta > Sijaintihistoria.

Näin poistat Googlen sijaintihistorian

Suunnista Android-laitteessa edellä mainittuun Google-sijaintihistoria-valikkoon ja valitse alhaalta Hallinnoi toimintoja. Tämä avaa Mapsin, minkä jälkeen tulee painaa oikean yläkulman kolmea pystypalloa ja valita Asetukset. Sieltä löytyy kohta Poista koko sijaintihistoria. Tätä ei voi peruuttaa, ja se voi aiheuttaa ongelmia joissakin sovelluksissa.

IPhonessa ja iPadissa Google neuvoo avaamaan Sijaintihistoria-verkkosivun, valitsemaan oikeasta alakulmasta Asetukset ja sitten klikkaamaan kohtaa Poista koko sijaintihistoria.

Sijainti kiinnostaa mainostajaa

Kaikki tämä tekee selväksi, että ihmisten sijainnin seuranta suuressa mittakaavassa ei todellakaan ole enää moneen vuoteen ollut scifiä, vaan täyttä totta. Tosin Googlen tapauksessa yhtiö vakuuttaa, ettei kukaan muu voi nähdä aikajanan tietoja.

Google voi kuitenkin käyttää sijaintitietoja mainontaan. Se sanoo AdWords-mainospalvelunsa ohjeissa, että yhtiön palvelujen käyttäjille saatetaan näyttää mainoksia perustuen muun muassa heidän aikaisempiin fyysisiin sijainteihinsa.

Appleakin kiinnostaa

Myös esimerkiksi Apple pitää kirjaa käyttäjiensä vierailemista paikoista, jos asetus on päällä. Ja oletuksena se on päällä.

Kyseessä oleva toiminto on nimeltään Usein käydyt paikat ja se löytyy iPhonessa Asetusten alta kohdasta Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut. Sen lisäksi, että Usein käydyt paikat voi kytkeä pois päältä, täällä voi myös poistaa kaikki sen historiatiedot.

Googlen keräykselle stoppi

Matkojen tallennus tai vaikka puhuttujen komentojen säilyttäminen ovat vain kaksi esimerkkiä niistä moninaisista tavoista, joilla Google käyttäjiään seuraa. Lue lisää tästä PCWorldin artikkelista.

Google tarjoaa keinot kerättyjen tietojen poistoon ja tietojenkeruun lopettamiselle. Jos haluat poistaa kaikki Omiin tapahtumiin tallennetut käyttötiedot, toimi näin:

1. Siirry Omiin tapahtumiin. Tämä voi edellyttää Google-tilille kirjautumista.

2. Valitse Omat tapahtumat -bannerissa kolme pystypistettä > Poista tapahtumia päivämäärän mukaan.

3. Valitse Poista päivämäärän mukaan ‑kohdan alla alanuoli > Koko historia.

4. Valitse Poista.

5. Vahvista valintasi.

Jos haluat estää hakujen, selaushistorian ja muiden käyttötietojen tallentamisen jatkossa, tee näin:

1. Siirry Toimintojen hallintaan. Tämä voi edellyttää Google-tilille kirjautumista.

2. Etsi käyttötietotyyppi, jonka tallentamisen haluat estää, ja kytke se pois päältä valitsimella.

3. Vahvista muutos valitsemalla Keskeytä.

(Korjaus: 20.2. klo 10.28.: Tarkennuksia Googlen sijaintihistorian löytämiseen Applen laitteilla)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?