Tietoturva

Kerroitko nämä asiat netissä? Ei olisi kannattanut

Julkaistu:

Digivinkit
Itsensä suojelu internetissä alkaa perusasioista, mutta moni kompastuu jo lähtöviivalla.
Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure muistuttaa kaikkia vaaroista, jotka liittyvät usein verkossa jaettaviin henkilökohtaisiin tietoihin. Varoituksella pohjustetaan vuotuista, 7. helmikuuta vietettävää Safer Internet Day -teemapäivää.

1. Salasanat

Aloitetaan itsestäänselvyyksistä. Älä koskaan jaa salasanaasi missään, oli kyseessä sitten verkkopalvelun tai vaikka wlan-verkkosi salasana. Joskus tämä voi kuitenkin tapahtua vahingossa, jos olet esimerkiksi kirjoittanut salasanat lapulle tietokoneesi viereen ja joku bongaa ne vaikka web-kamerasi kautta.

2. Pääsykoodit

Samaan kastiin salasanojen kanssa menevät pääsykoodit laitteisiisi, kuten älypuhelinten pin-koodit. Niiden suojelua helpottaa, että nämä numeeriset koodit voi olla helpompi muistaa ulkoa puhelinnumeron tapaan, jos laitteita ei ole liiaksi.

3. Lemmikkien nimet

Lemmikkieläimiesi nimet saattavat auttaa hakkereita pääsemään käsiksi salasanoihisi - varsinkin jos olet käyttänyt lemmikkisi nimeä salasanana. Lemmikkisi nimestä voi tulla tietoturvariski myös, jos käytät sitä esimerkiksi jonkin verkkopalvelun turvakysymyksissä, joilla voi vaihtaa unohdetun salasanan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4. Syntymäpäivät

Syntymäpäivänsä paljastaminen voi tapahtua kuin huomaamatta internetissä. Usein syntymäajan kertovan tilan voi jättää verkkopalvelun profiilissaan täysin tyhjäksi ja niin kannattaisikin menetellä. Myös syntymäaika voi olla tieto, jota hyökkääjä voi käyttää hyväksi verkkopalveluihin murtautumisessa tai vaikka valeprofiilin luomisessa.

5. Lapsuuden koulut

Ketä kiinnostaa jonkun ammoisen koulun nimi? No ainakin verkkohyökkääjää. Myös entisten koulujen nimiä käytetään usein verkkopalvelujen turvakysymyksissä.

Kaikkea muutakaan ei kannata kertoa

Lista salassa pidettävistä asioista ei toki pääty tähän. Mieti esimerkiksi, kenen MUUN tietoja olet verkossa julkaisemassa. Omia lapsia kannattaa suojella esimerkiksi niin, ettei heistä julkaise ainakaan sellaisia valokuvia, jotka verkon pimeillä kujilla muokataan aivan toisenlaisiin asiayhteyksiin.

Samaan tapaan nuorison, jolle kuvien ja muun tiedon jakaminen netissä voi tuntua täysin luonnolliselta, kannattaa miettiä voiko vaikkapa isän tai äidin kuvaa laittaa Facebook-päivitykseen kysymättä ensin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  2. 2

   Katja Ståhl purskahtaa Selviytyjissä lohduttomaan itkuun – kirje kotoa tuottaa karvaan pettymyksen: ”V***ttaa ihan sairaasti”

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Joutui ahdinkoon Nooralotta Nezirin lähdettyä – menetti lisäksi työpaikkansa: ”Hyvä, kun on pystynyt syömään”

  5. 5

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  2. 2

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  3. 3

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  4. 4

   Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

  5. 5

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää