Tietoturva

Kerroitko nämä asiat netissä? Ei olisi kannattanut

Julkaistu:

Digivinkit
Itsensä suojelu internetissä alkaa perusasioista, mutta moni kompastuu jo lähtöviivalla.
Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure muistuttaa kaikkia vaaroista, jotka liittyvät usein verkossa jaettaviin henkilökohtaisiin tietoihin. Varoituksella pohjustetaan vuotuista, 7. helmikuuta vietettävää Safer Internet Day -teemapäivää.

1. Salasanat

Aloitetaan itsestäänselvyyksistä. Älä koskaan jaa salasanaasi missään, oli kyseessä sitten verkkopalvelun tai vaikka wlan-verkkosi salasana. Joskus tämä voi kuitenkin tapahtua vahingossa, jos olet esimerkiksi kirjoittanut salasanat lapulle tietokoneesi viereen ja joku bongaa ne vaikka web-kamerasi kautta.

2. Pääsykoodit

Samaan kastiin salasanojen kanssa menevät pääsykoodit laitteisiisi, kuten älypuhelinten pin-koodit. Niiden suojelua helpottaa, että nämä numeeriset koodit voi olla helpompi muistaa ulkoa puhelinnumeron tapaan, jos laitteita ei ole liiaksi.

3. Lemmikkien nimet

Lemmikkieläimiesi nimet saattavat auttaa hakkereita pääsemään käsiksi salasanoihisi - varsinkin jos olet käyttänyt lemmikkisi nimeä salasanana. Lemmikkisi nimestä voi tulla tietoturvariski myös, jos käytät sitä esimerkiksi jonkin verkkopalvelun turvakysymyksissä, joilla voi vaihtaa unohdetun salasanan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4. Syntymäpäivät

Syntymäpäivänsä paljastaminen voi tapahtua kuin huomaamatta internetissä. Usein syntymäajan kertovan tilan voi jättää verkkopalvelun profiilissaan täysin tyhjäksi ja niin kannattaisikin menetellä. Myös syntymäaika voi olla tieto, jota hyökkääjä voi käyttää hyväksi verkkopalveluihin murtautumisessa tai vaikka valeprofiilin luomisessa.

5. Lapsuuden koulut

Ketä kiinnostaa jonkun ammoisen koulun nimi? No ainakin verkkohyökkääjää. Myös entisten koulujen nimiä käytetään usein verkkopalvelujen turvakysymyksissä.

Kaikkea muutakaan ei kannata kertoa

Lista salassa pidettävistä asioista ei toki pääty tähän. Mieti esimerkiksi, kenen MUUN tietoja olet verkossa julkaisemassa. Omia lapsia kannattaa suojella esimerkiksi niin, ettei heistä julkaise ainakaan sellaisia valokuvia, jotka verkon pimeillä kujilla muokataan aivan toisenlaisiin asiayhteyksiin.

Samaan tapaan nuorison, jolle kuvien ja muun tiedon jakaminen netissä voi tuntua täysin luonnolliselta, kannattaa miettiä voiko vaikkapa isän tai äidin kuvaa laittaa Facebook-päivitykseen kysymättä ensin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt