Google tallentaa kaiken mitä olet sille sanonut ja näyttää ne verkkosivulla - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tämä on pelottavaa: Google tallentaa puhettasi – näin löydät ja poistat tallenteet

Google kerää käyttäjistään valtavat määrät dataa – mutta oletko koskaan itse katsonut, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Äänitallenteet löytyvät Googlen Omat tapahtumat -palvelun kautta. Jos puhe on ymmärrettävää, se käännetään myös tekstiksi.­

25.1.2017 7:20

Yhdysvaltalainen internet-yhtiö Google säilyttää palvelimillaan suunnattomat määrät käyttäjistä kerättyä tietoa. Yksi pysäyttävimmistä esimerkeistä on puheen kuuntelu, esimerkiksi PCWorld-verkkolehti kertoo.

Googlelle voi puhua niin tietokoneella kuin puhelimellakin vaikkapa hakuja tehdäkseen tai pyytääkseen reittiohjausta haluttuun paikkaan. Samalla kaikki, mitä olet Googlelle jutustellut, siirtyy Googlen palvelimille. Tietoja pääsee katselemaan ja hallinnoimaan verkkosivulla.

Mene tähän Omat tapahtumat -verkko-osoitteeseen, ja kirjaudu sisään Google-tunnuksillasi. Eteesi avautuu näkymä jokaisesta sanasta, jonka olet Googlelle puhunut. Sivulla listataan käänteisessä aikajärjestyksessä puheesi sekä äänitiedostoina että tekstiksi käännettynä – jos puhe on ymmärrettävää.

Puheen tallentaminen äänitiedostoiksi ei sinänsä ole mikään likainen salaisuus, vaan eräs Googlen toiminto, jolla käyttäjä voi tarkastella omaa käyttöhistoriaansa – ja jolla Google parantaa puheentunnistuksensa laatua.

Ulkopuoliset eivät pääse katsomaan tietoja tunkeutumatta tilillesi. Silti kysymys kuuluu, missä tilanteissa Google voisi niin tehdä, ja oletko valmis hyväksymään tämän mahdollisuuden.

Google antaa avoimuusraportissaan vastauksen kysymykseen "Mitä Google tekee saadessaan käyttäjän tietoja koskevan virallisen pyynnön?".

Googlessa säilyttämiesi tietojen tietosuojan ja turvallisuuden kunnioittaminen on meille avainasia, jonka otamme huomioon aina kun luovutamme tietoja pyyntöjen perusteella. Kun saamme tietopyynnön, tiimimme tarkistaa sen varmistaakseen, että pyyntö noudattaa lakia ja Googlen käytäntöjä. Yleisesti ottaen luovutamme tietoja vain sellaisten pyyntöjen perusteella, jotka on tehty kirjallisesti, jotka pyynnön tehneen tahon valtuuttama viranomainen on allekirjoittanut ja joissa mainitaan pyyntöön sovellettavat lakipykälät. Jos uskomme pyynnön olevan liian laaja, pyrimme rajaamaan sitä.

Toisin sanoen Google kertoo tekemisistään varsin avoimesti, mutta harva ihminen lukee ”pienellä painettuja” tekstejä. Ja ihmisten laiskuus yhdistettynä pitkälle menevään yksityisen tiedon tallentamiseen, on pelottava yhdistelmä.

Näin poistat kaiken

Sama puhumisesi listaava sivu mahdollistaa puhehistorian tyhjentämisen. Jokaisen antamasi puhekomennon vieressä on kolme pystypistettä, joiden alta löytyy "poista"-valinta.

Jos haluat tuhota merkintöjä useamman kerralla, valitse vasemmalta Poista tapahtumia päivämäärän mukaan ja valitse sitten, kuinka pitkältä ajalta haluat tietosi poistaa. Täällä voit myös hävittää koko puhehistoriasi kerralla.

Häviävätkö tiedot tällöin varmasti myös Googlen palvelimilta? Sitä on vaikea sanoa varmasti, mutta Google ilmaisee asian näin:

Kun poistat kohteita Omista tapahtumista, ne poistetaan pysyvästi Google-tililtäsi. Roskasisällön ja väärinkäytösten estämiseksi ja palvelujensa parantamiseksi Google voi kuitenkin säilyttää palveluihin liittyviä tietoja tilistäsi, kuten tietoja siitä, mitä Googlen tuotteita olet käyttänyt ja milloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?