Meitu-kuvankäsittelysovellus aiheutti paniikin sosiaalisessa mediassa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Hittisovellus synnytti paniikin – ja nyt ihmiset jakavat väärää tietoa

Meitu-kuvasovellus nousi ensin suureen suosioon ja nyt moni varoittaa sen vaarallisuudesta pätemättömin perustein. Mobiilisovellusten tiedonkeruusta on kuitenkin hyvä olla tietoinen.

Meitu-sovellus Googlen Play-kaupassa.­

20.1.2017 11:50

Kiinalainen Meitu-mobiilisovellus on noussut hitiksi, jolla otetut animetyyliset kuvat ovat löytäneet nopeasti tiensä sosiaaliseen mediaan. Ilta-Sanomat Digitoday kirjoitti sovelluksesta aiemmin tänään.

Sovellus on ilmainen, ja sen rahantekomalli perustuu käyttäjistä kerättävään tietoon. Toisin sanoen ihmiset maksavat sovelluksen käytöstä tiedoillaan, joihin kuuluvat muun muassa sijainti sekä tieto mobiilioperaattorista.

Sosiaalinen media on kuitenkin täyttynyt sovellusta koskevista varoituksista ja myös virheellisistä väitteistä. Suurin osa näistä perustuu amerikkalaisiin uutisjuttuihin, jotka tehtiin, kun sovelluksesta alkoi paljastua arveluttavan näköisiä asioita.

Myös mediassa esiintyy runsaasti väärää tietoa. Tiettävästi sovellus ei osaa kaivaa iPhone-puhelimen yksilöivää IMEI-koodia, kirjoittaa tietoturva-asiantutija Will Strafach. Monissa paikoissa näin on kuitenkin väitetty.

Suuri osa väittämistä perustuu tietoturvatutkija Jonathan Zdziarskin tviitteihin. Ensimmäisissä viesteissään Zdziarski sanoi löytäneensä sovelluksen iOS-koodista viitteitä siitä, että se lataisi ohjelmakoodia ulkopuolisista lähteistä sekä tutkisi, onko puhelimen suojaukset murrettu. Myöhemmin kävi ilmi, että kyse oli sovelluksen tekemisessä käytettyjen työkalujen ominaisuus.

Zdziarski on sittemmin tarkistanut kantojaan, eikä pidä Meitua sen vaarallisempana kuin mitä tahansa muuta tietoja keräävää ilmaissovellusta.

Like I said in several prior tweets, Meitu is just par for the course crapware with ad tracking. Just. Like. Thousands. Of. Other. Apps.— Jonathan Zdziarski (@JZdziarski) January 19, 2017

Tämä ei ole estänyt kuitenkaan ihmisiä jakamasta sosiaalisessa mediassa juttuja Meitun vaarallisuudesta.

Entä kannattaako sovellusta käyttää? Zdziarskin mukaan sen suurin ongelma ovat monet sen käyttämät mainosten kohdentamiseen tarkoitetut seurantajärjestelmät. Jos käytät ilmaisia sovelluksia muutenkin, Meitu ei tuo mitään uutta uhkaa.

Moni ihminen on edelleen toki autuaan tietämätön siitä, että ilmaissovellukset keräävät tietoa ja siksi Meitun konepellin alla oleva toiminta saattaa olla järkytys.

Android 6.0 -puhelimissa ja uudemmissa on mahdollista olla antamatta sovellukselle lupaa esimerkiksi paikannuksen tekemiseen. IOS puolestaan on lähtökohtaisesti Androidia paremmin käyttäjänsä yksityisyyttä suojeleva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?