Tietoturva

Tylyt näkymät: Nämä 6 nettiansaa vaanivat sinua vuonna 2017

Julkaistu:

Tietoturva
Viestintäviraston katsaus alkaneeseen vuoteen on tietoturvan kannalta melko lohduton.
Miltä näyttää tietoturvan vuosi 2017? Ei hyvältä, Viestintäviraston alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen arviot voi kiteyttää. Alla on IS Digitodayn poimintoja keskuksen näkymistä.

Pahempaa kiristystä

Luulitko, että varmuuskopiot suojaavat automaattisesti kiristysohjelmilta? Luulit väärin, kuten vaikkapa tämä taikka tämä esimerkki kertovat. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan rikolliset kohdentavat kiristyshaittaohjelmiaan toimiala- ja yrityskohtaisesti yhä enemmän ja pyrkivät salaamaan myös varmuuskopiot. Hinta asetetaan organisaation maksukyvyn mukaan.

Kiristäjät ovat myös tavallisen kansan riesa. Eli kun otat varmuuskopiot, huolehdi, että ainakin yhdet kopiot sijaitsevat internetistä erillisellä tallennusmedialla, kuten ulkoisella kiintolevyllä, joka on helppo irrottaa tietokoneesta.

Kävikö hupsis? Et ehkä edes tiedä

Keskus haukkuu suomalaisia organisaatioita liian huonosta kyvystä havainnoida kyberuhkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Moni suomalainen julkishallinnon organisaatio ja yksityinen yritys tulee olemaan tietämättään vakavan tietoturvaloukkauksen kohteena. Organisaatiot eivät tunne riittävästi omia tietojärjestelmiään, jotta voisivat suojella niitä tehokkaasti. Kaikkia tarvittavia lokitietojakaan ei kerätä ja seurata, keskus suomii.

Tietoverkkojen häiriöt entistä pelottavampia

Riippuvuutemme toimivista tietoverkoista ja -järjestelmistä kasvaa edelleen, ja häiriöt voivat iskeä ennakoimattomiin paikkoihin yli verkko- ja organisaatiorajojen rampauttaen vakavasti yhteiskunnan toimintaa, turvallisuutta ja taloutta. Esimakua saatiin joulukuussa 2015, kun sähkökatko pimensi kymmeniä tuhansia talouksia Ukrainassa. Katkosta epäiltiin venäläisten levittämää haittaohjelmaa.

Tieto ei riitä, anna myös rahat!

Kohdistetut hyökkäykset ovat kyberrikollisuuden muoto, jossa iskun kohde on tarkasti valittu. Aiemmin tällaisilla hyökkäyksillä on haviteltu lähinnä tietoa, mutta jatkossa kohteena on myös raha. Tämä johtuu siitä, että maksuliikenteen ja valuuttavirtojen hallinta on siirtynyt lähes täysin verkkoon.

Hyvä esimerkki on viime vuonna paljastunut hyökkäysten ketju Swift-maksujärjestelmää käyttäviä pankkeja vastaan. Seurauksena pankeista on tiettävästi varastettu jopa enemmän kuin sata miljoonaa dollaria ympäri maailman.

Puhelintasi pommitetaan uudella vimmalla

Älypuhelin ja muut mobiililaitteet ovat pääasiallinen tapa käsitellä tietoa ja sen myös rikolliset tiedostavat. Vuoden 2017 aikana nähdään yhä laajempia ja kehittyneempiä mobiililaitteille suunnattuja haittaohjelmakampanjoita, Kyberturvallisuuskeskus uskoo.

Uudet uhat pääsevät yllättämään

Teknologian voi odottaa jatkavan räjähdysmäistä kehittymistään. Seurauksena syntyy uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, jotka tuovat mukanaan myös uhkia. Eikä niitä vastaan osata vielä suojautua. Yksi ongelmakohta saattaa olla virtuaalitodellisuus, kirjoittaa DataBreachSecurity.

Lue koko kymmenen ennusteen lista Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla. Tietoturvanäkymät ovat osa tammikuun lopussa julkaistavaa vuoden 2016 katsausta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt