Käyttääkö joku Facebook-tiliäsi salaa? Näin otat selvää - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Käyttääkö joku Facebook-tiliäsi salaa? Näin otat selvää

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.1.2017 21:01

Epäiletkö, että joku muu on päässyt kirjautumaan Facebook-tilillesi? Tällä tavoin asiasta voi ottaa selvää!

Epäiletkö, että joku muu on päässyt kirjautumaan Facebook-tilillesi? Vastaus löytyy todennäköisesti Facebookin Turvallisuusasetusten kautta.

Turvallisuusasetukset löytää Facebookin tietokoneversiossa oikean yläkulman kolmiosta, jota klikkaamalla aukeaa pudotusvalikko. Valikosta valitaan kohta Asetukset, jonka jälkeen näytön vasemmassa laidassa on näkyvissä uusi valikko. Toinen kohta ylhäältä on Turvallisuus.

Sivulla on useita Facebook-tilisi suojaukseen liittyviä asetuksia, mutta ensimmäisenä kannattaa tarkistaa sivun alaosasta kohta ”Missä olet sisäänkirjautuneena?” Linkistä aukeaa lista, joka näyttää nykyisen istuntosi ja laitteesi lisäksi myös listan aiemmista kerroista, kun tilillesi on kirjauduttu. Listassa näkyvät päivät, kellonajat, käytetty selain tai sovellus sekä päätelaite.

Jos joku näistä on outo, on joku vieras todennäköisesti päässyt käyttämään tiliäsi. Voit huoletta lopettaa istunnot niiden vieressä olevaa lopetuspainiketta klikkaamalla. Pahinta mitä voi tapahtua, on että joudut kirjautumaan uudelleen sisään jollain laitteellasi.

Miten suojautua?

Ensimmäinen keino on vaihtaa salasana. Tämä toiminto ei Facebookissa löydykään Turvallisuusasetuksista vaan Asetusten vasemman laidan valikosta Yleiset-kohdan takaa.

Facebook tarjoaa myös useita keinoja, joilla voit estää muita pääsemästä tilillesi, vaikka Facebook-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi olisi vuotanut ulkopuolisten tietoon. Ensimmäinen varotoimi on ottaa käyttöön Turvallisuusasetuksista sisäänkirjautumisilmoitukset sekä sisäänkirjautumisen hyväksynnät.

Sisäänkirjautumisilmoitukset-kohdasta kannattaa siis valita kohta ”saa ilmoitukset”. Tämän jälkeen saat sähköpostia, jos joku kirjautuu tilillesi tuntemattomalta laitteelta.

Jos kytket päälle Sisäänkirjautumisen hyväksynnät, voit saada Facebookilta tekstiviestinä turvakoodin, jota ilman tilillesi ei pääse kirjautumaan tuntemattomalta laitteelta. Jos siis kirjaudut Facebookiin uudessa paikassa ja vieraalla koneella, tarvitset käyttäjätunnuksesi ja salasanasi lisäksi turvakoodin, jonka Facebook lähettää antamaasi puhelinnumeroon.

Kun kirjaudut Facebookiin uudella laitteella, palvelu kysyy, luotetaanko käyttämääsi laitteeseen myös jatkossa. Tämä tarkoittaa, ettei palvelu tulevaisuudessa enää vaadi turvakoodia kirjautuessasi kyseiseltä laitteelta.

Turvallisiksi merkitsemiäsi laitteita voit taas tarkastaa Turvallisuusasetusten ”Tunnistetut laitteet” -kohdasta. Jos olet käyttänyt sisäänkirjautumisen hyväksynnät -toimintoa, löytyy tunnistetut laitteet -linkin takaa lista laitteista ja selaimista, joiden käyttöä Facebook ei enää varmista puhelimeen lähetettävällä turvakoodilla.

Lista kannattaa tarkistaa silloin tällöin, jos olet käyttänyt Facebookia eri laitteilla, ja poistaa sieltä varmuuden vuoksi vanhat laitteet.