Apple-huijauksella kymmeniä suomalaisuhreja joka päivä – tästä tunnistat

Syksyllä alkaneeseen Apple-huijauskampanjaan narahtaa kymmeniä suomalaisia päivittäin, kertoo Viestintävirasto.

Huijaussähköposti näyttää tältä.

5.1.2017 10:21 | Päivitetty 5.1.2017 10:50

Loka–marraskuussa alkanut suomalaisiin kohdistuva Apple-huijauskampanja jatkuu, varoittaa Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

Viraston mukaan huijauskampanjalla on kymmeniä suomalaisuhreja päivittäin.

Huijaus tehdään uskottavan tuntuisella sähköpostilla, jossa pyydetään käyttäjää nollaamaan Apple ID -salasana turvallisuussyistä. Viestin otsikko on Apple ID:n salasanan nollaaminen.

Sähköpostissa oleva taitavasti väärennetty linkki, joka näyttää johtavan appleid.apple.com-sivulle. Todellisuudessa se vie kuitenkin tietojenkalastelusivulle, joka yrittää urkkia luottokorttitiedot ja verkkopankkitunnukset.

Tietojenkalastelusivu on täysin aidon näköinen. Aikoa tapa tunnistaa se huijaukseksi on verkko-osoite, joka on jotain muuta kuin appleid.apple.com.

Huijaussivu on täysin aidon Apple-sivun näköinen. Vain nettiosoite paljastaa sen olevan epäaito.

Huijaussivujen osoite on vaihdellut kampanjan aikana.

Mikäli epäilet kirjautuneesi huijaussivulle, vaihda Apple-salasanasi välittömästi osoitteessa appleid.apple.com.

Jos olet antanut luottokorttitietojasi, ota välittömästi yhteyttää kortin myöntäjään. Jos taas olet luovuttanut verkkosivulle verkkopankkitunnuksiasi, ole yhteydessä pankkiisi.

Epäilyttävässä viestissä olevan linkin aitouden voi tunnistaa viemällä hiiren osoittimen sen päälle ja pitämällä sitä hetken paikallaan. Esiin nouseva ponnahdusikkuna kertoo linkin todellisen kohteen. Kosketusnäytöllä saman voi tehdä painamalla linkkiä pitkään sen napauttamisen sijasta. Täältä näet, miten temppu toimii.

Juttua täydennetty viimeisellä kappaleella ja otsikkoa muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?