Tietoturva

Karu kuva: Tältä näyttää kun haittaohjelma iskee älytelevisioon

Julkaistu:

Kiristysohjelmat
Android-televisioon voi iskeä haittaohjelma siinä missä puhelimeenkin.
Älytelevisiot ovat tietokoneita siinä missä pc:t ja älypuhelimetkin. Näin ollen ne ovat alttiita myös samoille vaaroille.

Asia kävin ilmi kouriintuntuvasti amerikkalaisen ohjelmoijan Darren Cauthonin tviitistä, jossa on mukana kuva kiristyshaittaohjelman lamauttamasta televisiosta.Haittaohjelma näyttää tv-ruudulla kiristysohjelmille tyypillisen viranomaisten nimissä tehdyn huijausviestin, jonka mukaan laitteella on katsottu laitonta pornoa ja vaaditaan teosta korvauksia. Viesti on räätälöity puhelinkäyttäjille, mikä käy ilmi siitä, että se asettuu vaakasuunnassa olevalle näytölle sivuttain.

– Välttäkää näitä ”älytelevisioita” kuin ruttoa, itse ”tyhmää” televisiota käyttävä Cauthon kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on LG:n jo valmistuksesta poistunut 50GA6400-malli, joka perustuu Android-käyttöjärjestelmään. Tämä tuo ilmi älytelevisioiden suuren ongelman: Laitteen ohjelmisto ja turvallisuus jää usein tuuliajolle sen jälkeen, kun valmistaja on hylännyt mallin.

Televisio ei kuulunut Cauthonille itselleen, vaan perheenjäsenelle. Haittaohjelma tarttui telkkariin, kun sen omistaja latasi sille ”sovelluksen elokuvien katseluun”.

Laitteen palauttaminen normaalitilaan on osoittautunut hankalaksi. Television asetusvalikoita ei pääse käyttämään ja sen käynnistäminen uudelleen palauttaa laitteen taas samaan kiristysohjelman lukitsemaan tilaan.

Television valmistanut LG ei Cauthonin mukaan suostunut paljastamaan, miten laite resetoidaan, eivätkä erilaiset näppäinyhdistelmät ole toimineet.

Laajassa Twitter-kommenttiketjussa myös muiden älytelevisioiden käyttäjät kertoivat kokemuksistaan. Eräs käyttäjä kertoo Sonyn tuotteistaneen usb-muistitikun, jolla television voi palauttaa ennalleen haittaohjelmaiskun jälkeen.Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  2. 2

   Katja Ståhl purskahtaa Selviytyjissä lohduttomaan itkuun – kirje kotoa tuottaa karvaan pettymyksen: ”V***ttaa ihan sairaasti”

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Joutui ahdinkoon Nooralotta Nezirin lähdettyä – menetti lisäksi työpaikkansa: ”Hyvä, kun on pystynyt syömään”

  5. 5

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  2. 2

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  3. 3

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  4. 4

   Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

  5. 5

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää